Celijakija je češća bolest nego što se mislilo

AUTOIMUNA bolest crijeva celijakija mogla bi biti češća nego što se mislilo, a analiza krvi na antitijela može pomoći u otkrivanju te bolesti, pokazala je nova studija.

Celijakija se pojavljuje kada osobe koje su genetski sklone toj bolesti konzumiraju u različitim namirnicama proteine iz pšenice, ječma i raži. Bolest može pogoditi jedno od 99 djece, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu New England Journal of Medicine.

Djeca s najtežim oblikom bolesti mogu gubiti na težini i postati anemična, rekao je dr. Markku Maki, znanstvenik pedijatrijskog istraživačkog centra pri medicinskoj školi Sveučilišta u Tampereu u Finskoj.

Međutim, nedavno su znanstvenici otkrili da postoji više blagih oblika bolesti koji imaju različite simptome, a koji nisu vezani za crijeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nedijagnosticirana celijakija povezana je s nizom bolesti, uključujući osteoporozu, kronični umor, anemiju, pobačaje i promjene u ponašanju, izjavio je dr. Alessio Fasano, profesor pedijatrije, medicine i psihologije i direktor Centra za istraživanje celijakije Sveučilišta u Marylandu, koji je sudjelovao u izradi nove studije.

Budući da su simptomi bolesti različiti, ponekad ju je teško dijagnosticirati.

Za potrebe nove studije, Maki i njegovi kolege analizirali su uzorke krvi 3.654 učenika u dobi od 7 do 16 godina. Uzorci su prikupljeni 1994. u sklopu studije u kojoj se istraživao rizik za dijabetes.

Znanstvenici su otkrili da od te djece 56 ima pozitivan test na bolest, međutim, do 2001. celijakija je dijagnosticirana samo kod 10 djece.

"Lijek" za celijakiju je dijeta bez glutena, proteina koji izaziva reakciju u tijelu, rekao je Fasano.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara