Čelnici G8 za oporavak gospodarstva i protiv širenja oružja

SVJETSKI čelnici, pokušavajući pokazati obnovljene odnose narušene iračkom krizom, istaknuli su u ponedjeljak uvjerenost u obnovu svjetskog gospodarstva i dogovorili korake za zaustavljanje širenja oružja za masovno uništenje.

No, čelnici skupine G8 nisu postigli značajan napredak u trgovinskim pregovorima, niti su ponudili rješenja što učiniti s nedavnim drastičnim padom vrijednosti dolara - ključnim problemom glavnih trgovinskih partnera Sjedinjenih Država.

Američki predsjednik Bush, koji je ranije napustio summit zbog odlaska na razgovore o bliskoistočnom mirovnom planu, nakratko se sastao s francuskim predsjednikom Jacquesom Chiracom.

"Možemo imati nesporazume, no to ne znači da smo suprotstavljeni", rekao je Bush prije susreta sa Chiracom.

Francuski dužnosnici kažu da je Bush rekao Chiracu kako će mu biti drago vidjeti ga u Washingtonu, no datum mogućeg susreta nije dogovoren. "To će se vjerojatno dogoditi najesen", rekli su dužnosnici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnici osam najrazvijenijih svjetskih gospodarstava vrlo su snažno naglasili zajedničku predanost borbi protiv širenja nuklearnog, kemijskog i biološkog oružja, osobito protiv nastojanja da ih se domognu terorističke skupine.

Britanski premijer Tony Blair rekao je da čelnici dijele optimizam oko obnove oslabljenih gospodarstava, pod uvjetom da provedu bolne, ali nužne reforme mirovinskog i zdravstvenog sustava.

U deklaraciji o oružju za masovno uništenje svjetski čelnici nazivaju to oružje i terorizam "glavnom prijetnjom međunarodnoj sigurnosti".

Navode da međunarodna zajednica treba koristiti inspekcije, kontrolirati izvoz i "druge potrebne mjere" u borbi protiv te prijetnje, što se neizravno može smatrati osnovom za moguću uporabu sile. Čelnici G8 posebno su kritizirali Sjevernu Koreju i Iran zbog njihovih nuklearnih programa.

Prosvjedi anarhista i anti-kapitalista u ponedjeljak su se smirili, nakon nedjeljnog divljanja švicarskim gradovima s druge strane jezera Ženeva, u kojima je policija u Ženevi i Lousanni uhitila nekoliko stotina mlađih prosvjednika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara