ČELNICI INDIJE I PAKISTANA: NOVO POGLAVLJE U ODNOSIMA

Čelnici Indije i Pakistana u petak su pozdravili novo razdoblje u često lošim odnosima tih dvaju južnoazijskih nuklearnih rivala i dogovorili se da u sklopu popravljanja gospodarskih veza prouče projekt zajedničkoga plinovoda.

Nakon jednosatnog sastanka u New Yorku, indijski premijer Manmohan Singh i pakistanski predsjednik Pervez Musharraf izdali su zajedničko priopćenje: "Dvojica čelnika ponavljaju svoju predanost nastavku bilateralnoga dijaloga kako bi se obnovilo normalno stanje i suradnja između Indije i Pakistana".

Složili su se da treba istražiti druge mogućnosti za mirno, pregovorima ostvareno rješenje 56-godišnjega spora oko Kašmira, "u duhu iskrenosti", kaže se u priopćenju koje je na konferenciji za novinare pročitao Musharraf.

Dvojica čelnika dogovorila su se i oko primjene mjera za izgradnju povjerenja i oko istraživanja mogućnosti za plinovod za prirodni plin prema Indiji, preko Pakistana.

"Doista vjerujem da je danas povijesni dan. Ostvarili smo nov početak", rekao je indijski premijer Singh.

Musharraf je rekao da se nada kako je ovaj sastanak dobar za indijsko-pakistanske odnose narušene trima velikim ratovima i čestim pograničnim okršajima u Kašmiru još od 1947. i stjecanja nezavisnosti od Britanije.

(Hina) xvm ymaš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara