Čelnici saborskih klubova odlučuju o izmjenama Zakona o javnom okupljanju

PREDSJEDNIK Hrvatskog sabora Vladimir Šeks pozvao je čelnike saborskih klubova da se kasno popodne nađu u njegovu kabinetu i dogovore o sudbini predloženih izmjena Zakona o javnom okupljanju, kojima bi se zabranilo prosvjedovanje na Markovu trgu.

Nakon što te izmjene jučer nisu dobile potporu Odbora za ljudska prava, a danas su oštro kritizirane na Odboru za Ustav i Poslovnik, Sabor je odgodio za danas najavljenu raspravu o tom prijedlogu.

Predstavnici parlamentarnih klubova na zajedničkom sastanku s predsjednikom Sabora trebali bi dogovoriti hoće li taj zakonski prijedlog uopće ući u saborsku raspravu.

Klubovi podijeljeni oko potpore izvješću za Viktor Lenac

Inače, klubovi su se podijelili oko potpore izvješću istražnog povjerenstva za brodogradilište Viktor Lenac - oporba (osim IDS-a) ne podržava izvješće, smatrajući ga politički motiviranim, dok ga HDZ i HSLS/DC podupiru držeći da je utvrdilo po državni proračun štetne poteze bivše Vlade.

Predsjednik povjerenstva Anto Đapić iznio je zaključke po kojima je odluka bivše Vlade o izdanim jamstvima Lencu isključivo političke prirode, te da se ne može pravdati socijalnim kriterijima niti kriterijima vezanim za gospodarski razvoj.

Povjerenstvo je zaključilo da su politički pogrešne odluke bivše Vlade oko Lenca rezultirale velikom štetom za državni proračun, a  Upravu Lenca proziva da je netočno prikazala stvarno stanje u brodogradilištu.

Povjerenstvo predlaže da Državno odvjetništvo nastavi postupanje oko Lenca, revidira upis prava vlasništva na pomorskom dobru, te pokrene postupak poništenja dijela upisa koji je nezakonit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP, HNS i HSS ističu kako je izvješće pokazalo da je povjerenstvo osnovano samo s ciljem političkog obračuna s bivšom koalicijskom vlašću, tvrde da nije otkrilo ništa što se od ranije nije znalo, kao i da nalaze iz izvješća pobija činjenica što se s njima ne slažu svi članovi povjerenstva.

"Povjerenstvo je otkrilo da kada otvorite crvenu pipu onda iz nje teče topla voda", kazao je Antun Kapraljević (HNS/PGS), ustvrdivši da zaključke povjerenstva pobijaju izdvojena mišljenja dvoje članova povjerenstva, Dragice Zgrebec (SDP) i Josipa Vreska (HSS), ali i očitovanje bivšeg vlasnika Lenca Damira Vrhovnika.

"Nije dokazan glavni zadatak povjerenstva, zašto je Lenac otišao u stečaj, jer o tome postoje različita mišljenja članova povjerenstva", rekao je.

Riječ je o političkom obračunu, uvjeren je i Slavko Linić (SDP), a o dvojbenim zaključcima povjerenstva, po njegovu mišljenju, svjedoči i činjenica da izvješće nije potpisao "glavni govornik povjerenstva Branimir Glavaš".

Napomenuo je kako su nalazi državne revizije pokazali da su krediti za koje je bivša Vlada izdavala jamstva trošeni namjenski, naglasivši da je bivša Vlada, koje je bio član, imala svako pravo pomoći tom privatnom brodogradilištu.

Izvješće povjerenstva u cijelosti je podržao HDZ jer je, po riječima Emila Tomljanovića, nedvosmisleno pokazalo loše poteze bivše vlasti.

Potporu izvješću dao je i Damir Kajin (IDS) koji, iako uvjeren da je osnivanje povjerenstva bilo motivirano sukobom na relaciji stara - nova vlast, smatra da je povjerenstvo na slučaju Lenca uspjelo "raskrinkati načine pretvorbe na hrvatski način".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara