Čelnik američkih demokrata iračkog premijera nazvao antisemitom

Čelnik američkih demokrata iračkog premijera nazvao antisemitom

HOWARD DEAN, predsjednik Demokratskog nacionalnog odbora, poznat kao bivši guverner Vermonta i predsjednički kandidat koji je uživao podršku američke radikalne ljevice, jučer je došao na Floridu kako bi se sastao s tamošnjom poslovnom elitom i tražio podršku za demokratske kandidate u toj državi.

Najzanimljiviji detalj Deanovog posjeta vezan je uz iračkog premijera Nourija al-Malikija koji je etnički, vjerski i politički raznorodnu vladu sastavio nakon višemjesečnih mukotrpnih pregovora, a to dostignuće Bushova administracija nastoji maksimalno iskoristiti kako dokaz da se situacija u Iraku ipak kreće nabolje.

Nouri al-Maliki je zbog toga primio službeni poziv da posjeti SAD te se, između ostalog, obrati članovima Kongresa - čast s kojom se može pohvaliti relativno malen broj državnika u povijesti.

Međutim, na taj posjet je sjenu bacilo rasplamsavanje krize na Bliskom Istoku, odnosno rat između Irana i libanonskog "Hezbollaha". Al-Maliki je, s obzirom da većinu stranaka u njegovoj koaliciji čine šijitske stranke, čije članstvo simpatizira "Hezbollah", osudio izraelske napade na Libanon kao "agresiju" i zatražio hitan prekid neprijateljstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvi stavovi, s druge strane, nisu baš najbolje sjeli dijelu američke javnosti koje tradicionalno podržava Izrael, a to se prvenstveno odnosi na američke Židove. Oni, pak, tradicionalno podržavaju Demokratsku stranku i u skladu s tim je skupina vodećih demokratskih senatora bojkotirala al-Malikijev govor u Senatu, a dio senatora i kongresmena, pogotovo onih židovskog podrijetla, javno osudila al-Malikija kao "terorističkog simpatizera".

Howard Dean je, pak, u svom govoru biznismenima u državi s jednom od najjačih i u izbornom smislu najvažnijih židovskih zajednica u SAD, otišao korak dalje. Poznat kao žestok kritičar rata u Iraku, Dean je rekao da SAD ne trebaju potrošiti "200, 300 ili 500 milijardi dolara" da bi ustanovili demokraciju u Iraku, a potom je prepustili ljudima koji vjeruju da Izrael nema pravo na samoobranu i odbijaju osuditi "Hezbollah". Dean je osim toga al-Malikija nazvao i "antisemitom".

Takav stav je naišao na žestok odgovor republikanaca koji su ga nazvali "jeftinim skupljanjem političkih bodova" na račun "demokratski izabranog premijera Iraka".

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara