ČELNIK IRAČKOG VIJEĆA TRAŽI ŠTO PRIJE IMENOVANJE PRIVREMENE VLADE

Predsjednik Vijeća za privremenu upravu Iraka zatražio je u srijedu što prije imenovanje privremene vlade u zemlji.

"Mislim da je vrlo razumno i potrebno da imamo privremenu vladu prije nego što usvojimo ustav", rekao je Jalal Talabani, trenutačni predsjedatelj rotirajućim predsjedništvom Vijeća koje obuhvaća 25 članova.

On je kazao kako ne zna slaže li se s tom idejom američki civilni upravitelj Iraka Paul Bremer, koji je u ponedjeljak pozvan u Washington na konzultacije. SAD je nedavno zatražio da se u Iraku sačini nacrt ustava koji bi trebao biti usvojen prije izbora.

Francuska je u srijedu ocijenila kako bi "bez odgode trebalo izvršiti "prijelaz vlasti pod suverenitet Iračana". Tu ideju nedavno je podržao i britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruski predsjednik Vladimir Putin i indijski premijer Atal Behari Vajpayee također su se u srijedu u Moskvi zauzeli za "povratak suvereniteta Iraka".

Putin i Vajpayee u svojoj su zajedničkoj izjavi istaknuli "potrebu usvajanja konkretnog plana s preciznim datumima za brz povrat suvereniteta Iraka, stabilizaciju političke i humanitarne situacije u zemlji".

(Hina) nab rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara