CENTAR ZA LJUDSKA PRAVA OBILJEŽIO DAN SJEĆANJA NA HOLOKAUST

Centar za ljudska prava i Javna ustanova spomenpodručje Jasenovac obilježili su danas tribinom i projekcijom filma "Zatvorimo knjigu mržnje" Dan sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti.

Dan sjećanja na holokaust obilježava se kao spomen na 27. siječnja 1945. kada je oslobođen koncentracijski logor Auschwitz.

U toj prigodi sudionici tribine prisjetili su se stravičnih zločina počinjenih za vrijeme holokausta.

Po riječima ravnateljice Javne ustanove spomen područja Jasenovac Nataše Jovičić holokaust se osim na Židove odnosi i na sve žrtve koji su stradali od nacističkog režima. Također, rekla je, kad se govori o holokaustu i oslobađanju zloglasnog logora Auschwitz treba govoriti i o Jasenovcu.

O broju jasenovačkih žrtava uvjek se manipuliralo, a to će se, po njezinom riječima, prekinuti na način da se imenuje svaka žrtva. Hrvatski državni arhiv dosad je upisao 60.000 imena, a postoji popis i od 5000 Roma, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jovičić je procijenila da će se istraživači najvjerojatnije približiti brojci demografa Vladimira Žerjavića po kojem je u Jasenovcu stradalo 89.000 ljudi, od toga 54.000 Srba, 15.000 Židova, oko 14.000 Hrvata, dok bi ostali bili Romi.

No, da je stradao samo jedan Židov ili Hrvat tragedija ne bi bila manja, kazala je Jovičić, koja se zalaže da se u školski sustav uvede "učenje protiv holokausta, a ne o holokauastu".

"Djeci treba govoriti o fašističkom i nacističkom režimu koji je legalizirao zločin i stvorio zakonsku podlogu za ubijanje". Učenje protiv holokausta, drži Jovičić, također bi trebalo biti temelj za učenje o ljudskim pravima.

U sklopu tribine prikazan je i dokumentarni film redateljice Đurđe Miklaužić "Zatvorimo knjigu mržnje - kako se boriti protiv predrasuda" koji upozorava na predrasude mladih o pitanjima poput nacinalnosti, vjeroispovjesti, seksualne pripadnosti, osobama s invaliditetom.

(Hina) mvr ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara