CENTCOM preporučuje iračkim civilima da ograniče kretanje

SREDIŠNJE zapovjedništvo američke vojske (CENTCOM) pozvalo je u utorak iračke civile da ostanu u svojim kućama i ne voze se cestama kako bi se izbjegle civilne žrtve, priznajući da je tijekom zračnih napada bilo "pogrešaka".

"Cijela zemlja područje je sukoba" i "mnogo je sigurnije ostati u gradovima i kućama jer je vrlo teško jamčiti sigurnost civilima na bojnom polju", rekao je general Victor E. Renuart novinarima u bazi CENTCOM-a u Kataru.

Iračkim civilima preporučio je da "ostanu u kućama, da izbjegavaju blizinu vojnih formacija, opreme ili stožera kao i svih zgrada povezanih s vladajućim režimom, njegovim vodstvom, zapovjedništvom i komunikacijama".

Ti su savjeti iračkom stanovništvu preneseni lecima i posebnim radijskim emisijama, rekao je.

Ističući da se u napadima koriste većinom navođene bombe i projektili, general Renuart priznao je da se ipak događaju "pogreške".

U američko-britanskom bombardiranju iračkih gradova dosad je poginulo više od stotinu civila.

Renuart je također kritizirao pristaše Sadama Huseina što civile koriste kao žive štitove, primjerice u Basri, te što vojnu opremu postavljaju u naseljenim područjima, ocjenjujući te metode "terorističkima".

CENTCOM je u ponedjeljak priznao da je američko-britansko zrakoplovstvo u nedjelju u Ratbi, na zapadu Iraka, pogodilo jedan civilni autobus, pri čemu je poginulo petero Sirijaca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara