Cerar: Suradnja s Hrvatskom bila je problematična

Cerar: Suradnja s Hrvatskom bila je problematična

Foto: FAH

SLOVENSKI premijer Miro Cerar izjavio je da želi dobre odnose s Hrvatskom, ali da je za to potrebna politička volja obiju strana pri čemu je istaknuo poznata slovenska stajališta o graničnoj arbitraži i izbjegličkoj krizi koje su u 2015. pomutile te odnose.

"Želim dobre odnose s Hrvatskom, ali je za dobre odnose potrebna politička volja na obje strane", kazao je Cerar u svom govoru slovenskim diplomatiima koji su se okupili na tradicionalnom godišnjem savjetovanju na Brdu kod Kranja.

Govoreći o poznatoj arbitražnoj aferi i odluci Hrvatske da izađe iz kompromitiranog arbitražnog procesa, Cerar je ponovio poznata stajališta Ljubljane rekavši da slovenska vlada očekuje da će arbitri nastaviti svoj rad i donijeti konačni pravorijek.

"Vjerujemo u arbitražni  sud i vjerujemo da će on nastaviti svoj posao objektivno i nepristrano te ove godine donijeti presudu obvezujuću za obje strane", kazao je Cerar.

"Nadam se da će i na hrvatskoj strani prije ili kasnije prevladati spoznaja kako  je arbitraža najdjelotvorniji način da otvorimo novo i bolje poglavlje u našim međusobnim odnosima", kazao je.

Najveći dio svog obraćanja okupljenim veleposlanicima i drugim predstavnicima diplomatsko-konzularnih predstavništava Slovenije u Europi i svijetu slovenski je premijer posvetio migracijskoj krizi, za koju smatra da može dugoročno izazvati sudbonosne podjele u Europskoj uniji i zaprijetiti njezinu opstanku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prevelik i nekontroliran protok neregularnih migranata u države Europske unije neizbježivo vodi u dezintegraciju država članica, a posljedično i u dezintegraciju europskih institucija", kazao je Cerar te dodao da zato rješavanje migrantske krize znači i "pitanje opstanka EU-a".

"Naša absolutna i prioritetna  zadaća jest očuvanje Schengenske zone i Slovenije kao njezina dijela", kazao je Cerar dodavši da će zato Slovenija i dalje poduzimati "adekvatne mjere" kako bi te prioritete održala i ispunila.

Cerar tvrdi da je suradnja s Hrvatskom bila problematična

Priznavši da EU poduzima određene mjere za zaustavljanje prevelikog migrantskog toka, Cerar je ocijenio da to još nije dovoljno zbog čega države članice trebaju poduzimati i samostalne mjere, kao što to čini Slovenija.

"Neregularni priljev migranata potrebno je zaustavljati i vlastitim mjerama, a to radimo i našim mjerama za djelotvorniji nadzor granice s Hrvatskom", kazao je slovenski premijer okupljenim diplomatima.

"Suradnja s Hrvatskom na ovladavanju migracijskim priljevom znala je biti problematična, u protivnom ne bi niti bilo potrebe da prihvaćamo naše mjere, uključujući i postavljanje tehničkih zapreka i žice", kazao je Cerar.

Diplomatima se obratio i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, također naglasivši potrebu da Hrvatska zauzme konstruktivniji stav kad je riječ o arbitraži i izbjeglicama, a u utorak će se diplomatima obratiti i predsjednik države Borut Pahor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara