CEREMONIJU OTVARANJA DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA OSMISLILI IVICA PRLENDER, VJEKOSLAV ŠUTEJ I IVICA KUNČEVIĆ

Dubrovačke ljetne igre pravo su mjesto na kojem se svake godine u najboljem svijetlu, u suradnji s vodećim svjetskim umjetnicima, predstave hrvatski umjetnički potencijali, izjavio je danas Ivica Prlender, ravnatelj Igara, manifestacije, koja se svečano otvara 10. srpnja navečer u Dubrovniku, na pozornici između crkve sv. Vlaha i palače Sponza.

Po njegovim riječima na Igrama će se do 25. kolovoza izvesti više od 60 koncerata i dramskih izvedaba.

"Dubrovačke ljetne igre bile su kroz povijest, a nadam se da će tako biti i ubuduće, mjesto rađanja jednoga značajnog, a ponekad i presudnog dijela hrvatske kulture", ocijenio je Prlender.

Podsjetio je kako svake godine veliki broj posjetitelja s nestrpljenjem očekuje ceremoniju otvorenja - simboličnu predaju ključeva umjetnicima.

"Ceremoniju otvorenja zajednički sam osmislio s ravnateljima dramskoga i glazbenoga programa", rekao je Prlender, ali nije htio otkriti sam sadržaj ceremonije otvaranja Igara.

Govoreći o dramskim izvedbama, Prlender je napomenuo da je Festivalski dramski ansambl protekle dvije godine ostvario najbolje dramske produkcije, što će se odraziti i na ovogodišnja dramska uprizorenja.

Dodao je da su prošlogodišnja gostovanja vodećih svjetskih redatelja Emuntasa Nekrošiusa i Brooka na neki način "isprovocirali" utemeljenje zagrebačkoga Festivala svjetskog kazališta, koji je prvi put održan u rujnu prošle godine.

Od dramskih premijera najavio je Vojnovićev "Ekvinocijo", u izvedbi Festivalskoga dramskog ansambla, koju je redatelj Joško Juvančić smjesto na Lokrumu.

Prvi put u povijesti Dubrovačkih ljetnih igara, Festivalski dramski ansambl izvest će premijeru za djecu. Riječ je o praizvedbi teksta Vanje Matujec koji će se uprizoriti na otočiću Supetru, između Dubrovnika i Cavtata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dora Ruždjak Podolski režirat će "Priču o vojaku", prema predlošcima Stravinskog i Ramuza, koju će na tvrđavi Lovrijenac izvesti Festivalski dramski ansambl.

U Dubrovniku će gostovati i nekoliko lutkarskih predstava sa Šibenskoga festivala.

Ovogodišnje Igre posvetit će neke sadržaje i bogatoj dubrovačkoj baštini. U crkvici Domino bit će predstavljen prvi hrvatski prijevod "Biblije" Bartola Kašića. U toj crkvici u središtu staroga grada isusovac Bartol Kašić bio je prije 400 godina kapelan, a nekoliko stoljeća ranije i Marin Držić.

U glazbenom programu, Prlender je najavio nastup vodećega dirigenta Pavela Kogana koji je ravnati orkestrom Zagrebačke filharmonije u tvrđavi Revelin.

Na igrama će nastupiti i simfoničari Hrvatske radiotelevizije sa šefom dirigentom Nikšom Barezom, a nakon nekoliko godina u Dubrovniku će nasupiti i Balet HNK iz Zagreba.

Ravnatelj je s osobitim zadovoljstvom najavio gostovanje Christine Galardo Damas, čestu gošću milanska Scale i njujorškog Metropolitena.

Na Igrama će nastupiti i Monika Leskovar, naša afirimirana violončelistica, bariton svjetskog ugleda Leo Nucci te kraljevski švedski zbor "Romeo i Julija", koji je 11 godina gost Igara.

(Hina) xta ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara