Česi prosvjedovali protiv američkog proturaketnog štita

VIŠE od 2.000 Čeha je jučer u središtu Praga prosvjedovalo protiv plana vlade da u Češkoj bez referenduma bude postavljen radar kontroverznog američkog proturaketnog štita.

Prosvjede je organizirala inicijativa "Ne bazama" Pražani, stanovnici sela oko vojnog poligona Brdi blizu Praga, gde bi se trebao izgraditi radar, te mnogi oporbeni političari.

Središte prosvjeda je bio trg Vaclavske namesti, poznat kao tradicionalno mjesto okupljanja Čeha u trenucima najvećih nacionalnih tragedija i slavlja. Taj trg je bio prepun transparenata "Nema mirovnih raketa", "Najveći biznis je rat" ili "Selo Trokavec i 70 % Čeha želi živjeti bez radara".

Jan Neoral, glavar sela Trokavec,  optužio je vladu premijera Miroslava Topolaneka da pokušava da podmititi mještane obećavajući milijarde kruna za razvoj tih općina ukoliko prihvate radar.

To selo je prvo organiziralo lokalni, doduše za vladu neobvezujući, referendum na kome je radar gotovo jednoglasno odbijen.

Inicijativa "Ne bazama", u kojoj su najaktivniji češki studenti i dio uglednih čeških umjetnika, inzistira da vlada o američkoj bazi raspiše referendum i prepusti Česima da sami odluče o tako krupnom i važnom pitanju kao što su strane trupe na teritoriju Češke Republike. Pri tome mnogi kao argument navode iskustva iz prošlosti, kada se za saveznike ispostavilo da nisu imali najbolje namjere.

"Jednih, Rusa, tek smo se riješili, a odmah nam dolaze drugi, Amerikanci", bila je jedna od tvrdnji izrečena Vaclavskim namestima. Dio govornika je čak tražio i bojkot američke robe.

Svoj prosvjed protiv radara demonstranti su završili ispred zgrade vlade skandirajući "Sramota, sramota" i "Ostavka, ostavka".

Sve pokušaje oporbene ljevice da ove jeseni u češkom parlamentu progura bilo poseban zakon o referendumu o američkom radaru, bilo opći zakon o referendumu koji u češkim zakonima ne postoji kao mogućnost, blokirala je vladajuća desničarska koalicija.

R.R.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara