Češka ipak priznaje Kosovo?

ČEŠKA će još jednom pokušati priznati Kosovo nakon što je prethodno odgodila tu odluku čekajući rezultate izvanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji.

Prvi pokušaj iz 2. travnja nije im uspio zbog protivljenja demokršćana i građanskih demokrata, no već ove nedjelje Češka bi mogla ponovno pokrenuti to pitanje, prenosi Blic. Naime, glavni protivnici priznavanja iz Građanske demokratske stranke zauzeli su novi, pomirljiviji stav prema tom pitanju.

"Rezultati srpskih izbora ugodno su me iznenadili. To je dovoljan razlog da demokršćani razmotre priznavanje Kosova", rekao je ministar bez portfelja, demokršćanin Ciril Svoboda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na jednoj od narednih sjednica vlada će se vratiti pitanju priznanja Kosova", izjavio je za Hospodarske Noviny Aleksandar Vondra, potpredsjednik češke vlade za europska pitanja.

Ipak, ima onih koji se tom priznanju i dalje protive, kao primjerice češki ministar rada i socijalnih pitanja Petr Nečas. Za njega pozitivni ishod izbora u Srbiji ne mijenja ništa jer on i dalje smatra da je priznavanje Kosova bila pogreška međunarodne zajednice. Isto tako, svjestan je kako njegov stav ili stav Češke ne može promijeniti činjenicu da je Kosovo samostalno.

B.V.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara