Češka pijanistica o životu pod Sadamom Huseinom

Češka pijanistica o životu pod Sadamom Huseinom
ČEŠKA pijanistica, koja je nekoć podučavala nećakinju bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina, izjavila je praškim novinama da ne planira napustiti Bagdad unatoč ratu i desetljećima provedenim pod režimskim terorom.

"Svako ljudsko biće treba dom, a što će se dogoditi stvar je sudbine", rekla je Nataša al-Radi bagdadskom dopisniku lista "Hospodarske noviny".

Al-Radi (63) udala se za Iračana i preselila iz nekadašnje Čehoslovačke u Irak prije 37 godina, gdje je sa suprugom podigla dvoje djece.

Prije početka rata prošloga mjeseca, nastupala je s iračkim Nacionalnim simfonijskim orkestrom i davala privatne satove klavira.

Jedna od učenica koju će zauvijek pamtiti bila joj je Sadamova nećakinja, kćerka njegova polubrata. Al-Radi je bila prisiljena podučavati je, iako to nije željela.

"Nisam to htjela raditi, no nitko im nije mogao reći ne", kaže al-Radi. "Kada sam odradila sve sate, odahnula sam".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ocijenila je da je iračko-iranski rat tijekom 80-tih godina prošlog stoljeća bio gori od nedavnog sukoba iračkih i koalicijskih snaga. Prisjeća se kako je s obitelji morala spavati u podrumu dok su na grad padale iranske granate.

Al-Radi smatra da je teror bio zaštitni znak Sadamova režima. "Nestajale su čitave obitelji", prisjeća se. "Ljudi su se bojali reći bilo što protiv njega, a oni koji su se to usudili, kažnjavani su zatvorom ili im je odsječen jezik".

Češka pijanistica ne očekuje brzu uspostavu nove iračke vlade. "Očekujem još puno nereda", rekla je.

Kaže da joj nedostaje rodna Češka, no čvrsto je odlučila ostati u Bagdadu. "Prije početka rata, nešto u meni je govorilo da bi se trebala vratiti u Češku. No, pomislila sam, ovdje imam kuću i posao, pa sam odlučila ostati".

(Hina) bcav dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara