Češka podupire ulazak Hrvatske u EU i NATO

HRVATSKA i Češka nemaju otvorenih pitanja, a Češka Republika podupire hrvatska nastojanja za ulazak u Europsku uniju i NATO, istaknuto je tijekom razgovora koje je u utorak u Pragu s visokim češkim dužnosnicima vodila hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, saznaje se iz MVPEI-a.

Ministrica Grabar-Kitarović u utorak je, tijekom jednodnevnog radnog posjeta Češkoj Republici, u Pragu razgovarala s ministrom vanjskih poslova Cyrilom Svobodom, predsjednikom Odbora za europska pitanja Zastupničkog doma češkog Parlamenta Pavelom Svobodom i predsjednikom parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku, Vladimirom Laštuvkom.

Hrvatska ministrica je, prema MVPEI-u, u razgovoru sa sugovornicima istaknula dobre odnose dviju zemalja koji su bez otvorenih pitanja, te ih upoznala s naporima koje Republika Hrvatska poduzima u ispunjavanju posljednjeg uvjeta za punu suradnju s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu.

Češki dužnosnici izrazili su potporu pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i doprinosu koji Hrvatska može ponuditi stabilnosti čitave regije.

U razgovoru s češkim ministrom vanjskih poslova Svobodom hrvatska je ministrica izrazila zadovoljstvo ovogodišnjim intenziviranjem političkog dijaloga između dvije zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Svoboda kazao je kako Češka Republika podupire hrvatska nastojanja za ulazak u Europsku uniju i NATO, te dodao da je Češka spremna prenijeti Hrvatskoj svoja iskustva iz procesa pregovaranja s Europskom unijom. Ministri su se složili kako postoji prostor za poboljšanje gospodarske suradnje dviju zemalja.

Ministrica Grabar-Kitarović zahvalila je češkom kolegi na potpori koju je Češka pružala od trenutka stjecanja hrvatske nezavisnosti, kao i na ponuđenom iskustvu i savjetima u pregovaranju s Europom. Naglasila je odlučnost hrvatske strane u rješavanju preostalog pitanja koje treba riješiti te rekla kako očekuje da će Task Force prepoznati napore koje Republika Hrvatska poduzima u tom smislu.

Dvoje ministara izrazili su želju za nastavkom dobre suradnje i na području turizma, budući da oko 800.000 čeških turista svake godine posjeti Republiku Hrvatsku.

Ministrica Grabar-Kitarović trebala bi se tijekom poslijepodneva u Pragu sastati i s češkim premijerom Jirijem Paroubekom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara