Češka policajka pomogla u spašavanju svojih sunarodnjaka

Češka policajka pomogla u spašavanju svojih sunarodnjaka

DVOJE čeških turista jučer se uputilo u šetnju do kapelice Sv. Petra, koja se nalazi iznad sela Strn pored Živogošća. Izletnici su pri povratku skrenuli s rute te zašli u šumovitu udolinu gdje ih je zatekla noć i gdje su se izgubili.

Kada su shvatili da se ne znaju i ne mogu vratiti u kamp "Dole" u kojem su odsjeli, pozvali su u pomoć službu 112. Tijekom poziva došlo je do pucanja veze zbog loše pokrivenosti GSM signalom i nemogućnosti ponovno uspostavljanja veze, međutim centar 112 se odmah dao u istragu oko mjesta s kojeg je poziv čeških turista bio poslan.

Poziv je lociran na području Županijskog centra (ŽC) 112 Dubrovnik koji je odmah pokrenuo akciju traganja i spašavanja. Obzirom da su nazivi lokaliteta oko Stona i Živogošća slični, obaviješten je ŽC 112 Split koji je zatražio pomoć od češke policajke Katarina Reslerova koja je na ispomoći policiji u Omišu.

Razgovor čeških turista sa centrom 112 je snimljen, pa je češka policajka nakon nekoliko preslušavanja sadržaja snimke uočila da se na dva mjesta spominjanju riječi štrn ili Strn. Ta je informacija bila dovoljna ekipama Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) iz Makarske i Dubrovnika, s kojima su centri 112 bili u stalnom kontaktu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključeno je da su se turisti najvjerojatnije izgubili u selu iznad Živogošća, te je pokrenuta akcija traganja i spašavanja. Jutros oko četiri sata devet pripadnika HGSS-a iz Makarska, koji su sudjelovali u akciji traganja, pronašli su neozlijeđene turiste i pomogli im da se sretno vrate u Živogošće.

R.I./DUZS
Foto: HGSS

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara