ČEŠKA PRED NAJVEĆOM POREZNOM REFORMOM DO SADA

Tri mjeseca nakon što su češki građani velikom većinom na referendumu podržali ulazak u Europsku uniju, vlada je u utorak dostavila parlamentu paket zakona o znatnom povećanju poreza kako bi se ispunili standardi EUa.

Zastupnici su u utorak počeli raspravu o 11 zakonskih prijedloga čiji je cilj smanjiti troškove države i proračunski deficit sa sadašnjih šest na četiri posto BDP-a do 2006. godine.

Zakonski paket težak je 61 milijardu kruna (2.1 milijardu US dolara) u sljedeće tri godine.

Na ovoj poreznoj reformi, najvećoj u Češkoj nakon pada komunizma, može pasti vlada lijevog centra premijera Vladimira Špidle, koja ima tanku većinu od samo jednog zastupnika.

"Ako ne provedemo reformu, trebat će prepustiti mjesto nekom drugom", upozorio je ljetos Vladimir Špidla, koji je odlučio podnijeti ostavku ako predloženi zakonski paket ne prođe u parlamentu.

Povećenje poreza nije uvjet za ulazak Češke u EU 1. svibnja sljedeće godine, ali je vlada pod stalnim pritiskom iz Bruxellesa da smanji proračunski deficit i uskladi poreze na usluge i robu široke potrošnje s europskim standardima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada predlaže da se smanji rast mirovina i plaća u javnom sektoru. Predviđa se i povećanje poreza na alkoholna pića i duhan te povećanje stope PDV-a na normalnih 22 posto za čitav niz usluga, među njima i telekomunikacije, a koja je do sada iznosila samo pet posto.

Predložena reforma znatno povećava životne troškove, ali bi s njom trebalo profitirati gospodarstvo. Do 2006. godine porezno opterećenje za poduzeća trebalo bi se smanjiti sa sadašnjih 31 na 24 posto.

Za vladinu većinu svaki glas u parlamentu bit će zlata vrijedan sljedećih nekoliko dana. Od 200 zastupnika, vlada ima 101 zastupnika. U prilog im ide i činjenica da je jedan komunistički zastupnik bolestan.

Oporbene stranke žestoko napadaju zakonske prijedloge, ali s dijametralno suprotnih polazišta.

Češka komunistička partija (KSČM), nostalgična za sovjetskim razdobljem, upozorava da će predložene mjere pogoditi socijalno najosjetljivije - radnike, nezaposlene, obitelji s djecom i umirovljenike.

S druge strane, Građanska demokratska stranka (ODS), ocjenjuje poreznu reformu "mlitavom" i "kozmetičkom". Brojni ekonomisti se slažu s tom ocjenom i kao primjer navode puno radikalnije reforme koje se trenutačno provode u Slovačkoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara