Češki predsjednik Klaus protiv centralizma u Europskoj uniji

Češki predsjednik Vaclav Klaus u utorak je u Ljubljani još jednom oštro osudio pokušaje "europskog centralizma" koji se ogledaju u nacrtu prvog ustava Europske unije.

"Nisam za borbu malih država protiv velikih, ali sam se spreman na povezivanje sa svakom državom koja će se boriti protiv birokracije u Bruxellesu i pretjerane regulacije, te protiv centralizma i gubitka značenja nacionalne države", izjavio je Klaus nakon susreta sa slovenskim predsjednikom Janezom Drnovšekom.

Drnovšek i Klaus potpisali su i zajedničku izjavu u kojoj su naglasili da "stalna savezništva" pojedinih država u budućoj proširenoj Europi ne bi imala smisla.

Češki predsjednik sastat će se prilikom dvodnevnog posjeta Sloveniji i sa premijerom Antonom Ropom i ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom, a u srijedu će govoriti na regionalnoj poslovnoj konferenciji na Bledu.

Riječ je o Klausovu uzvratnu posjetu Sloveniji koju je u lipnju ove godine posjetio Janez Drnovšek, neposredno prije češkog referenduma za ulazak u EU. Češka i Slovenija punopravnim će članicama EU-a postati u svibnju iduće godine, a Klaus je poznat po svojim "euroskeptičnim" stajalištima i stalnom protivljenju "eurobirokraciji".

Slovenci i Česi ove su godine ulazak u EU potvrdili na nacionalnim referendumima, ali je za razliku od Drnovšeka koji je Slovence pozvao da glasuju za jer je za državu to jedini racionalni politički korak, Klaus rekao da je uključivanje u EU "brak iz računa", a ne "iz ljubavi", a prošlog je tjedna u parlamentu kritizirao i vladu premijera Vladimira Špidle zbog velikog povećanja proračunskog deficita i "neispunjenih izbornih obećanja".

Za razliku od situacije u Sloveniji, gdje je Drnovšek lani za predsjednika izabran na izborima u prvom krugu - ostavivši na vlasti svoje Liberalne demokrate (LDS), Klaus je izabran u parlamentu tek u trećem pokušaju, a njegova je stranka građanskog centra u opoziciji prema vladi lijevog centra.

(Hina) fl sbZnate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara