Čestitka predsjednika Mesića u povodu Dana antifašističke borbe

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić poslao je čestitku u povodu obilježavanja Dana antifašističke borbe, 22. lipnja, izvijestio je danas Ured Predsjednika Republike.

U čestitci stoji:

"Hrvatska je u II. svjetskom ratu dala značajan doprinos u borbi protiv fašizma. Na dan kojim u Republici Hrvatskoj obilježavamo sjećanje na antifašističku borbu, osnovan je Prvi partizanski odred, koji je tada bio i prva organizirana snaga otpora fašizmu u tadašnjoj, velikim dijelom porobljenoj i okupiranoj Europi.

Tijekom tih ratnih godina, antifašizam je postao politika koja je ujedinila Europu i brojne zemlje izvan Europe u veliku antifašističku koaliciju. Stoga je i suvremeni međunarodni poredak zasnovan upravo na temeljima antifašističke borbe u Europi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudjelovanjem u Drugom svjetskom ratu na stani antifašizma, hrvatski su antifašisti dali doprinos kojim je očuvana hrvatska državnost tijekom postojanja Jugoslavije, a antifašizam je, kao opća civilizacijska tekovina suvremenog svijeta, ugrađen u temelje Republike Hrvatske kao jedno od glavnih ustavnih načela.

Obilježavajući Dan antifašističke borbe, odajemo dužnu počast onim hrvatskim građanima koji su živjeli, patili i ginuli nošeni idejom stvaranja suvremene demokratske i prosperitetne Hrvatske. Hrvatske slobodnih građana bez obzira na njihovu, nacionalnu, vjersku ili etničku pripadnost", navodi se u čestitci predsjednika Mesića u povodu Dana antifašističke borbe, 22. lipnja.

(Hina) xsp/pp ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara