Čestitke Hrvatskoj na Radnoj skupini o holokaustu

Čestitke Hrvatskoj na Radnoj skupini o holokaustu
HRVATSKA je u utorak u Washingtonu na Radnoj skupini za holokaust dobila čestitke za napredak u obrazovanju, sjećanju i obilježavanju holokausta.

U State Departmentu u Washingtonu održava se od 1-3. prosinca zasjedanje Radne skupine za međunarodnu suradnju u obrazovanju, sjećanju i istraživanju holokausta. Na skupu sudjeluje i hrvatsko izaslanstvo koje čine ravnateljica Spomen područja Jasenovac Nataša Jovičić, pomoćnica ministra kulture Branka Šulc i hrvatski veleposlanik u SAD-u Ivan Grdešić.

Jovičić je nakon sastanka u utorak rekla za Hinu da je Hrvatska "dobila čestitke za napredak koji je ostvarila u obrazovanju, sjećanju i istraživanju holokausta".

Sudionici susreta posvećenog Hrvatskoj interesirali su se da li će promjena vlasti u Hrvatskoj nakon izbora za Sabor ugroziti provedbu programa o holokaustu.

"Što se tiče naših programa, kazala sam da promjena vlade u Hrvatskoj neće usporiti naše programe nego da ćemo imati punu potporu vlade", rekla je Jovičić za Hinu.

Hrvatska je postala pridruženi član Radne skupine u Strassbourgu u listopadu 2002. kada je i formalno zatražila punopravno članstvo. Tada su kao zemlje partnerice odabrane Sjedinjene Države, Argentina, Francuska i Izrael koje Hrvatskoj pomažu u jačanju obrazovanja, sjećanja i istraživanja holokausta inače i holokausta u Hrvatskoj za vrijeme NDH kako bi postala članica Radne skupine.

Kao jedan od preduvjeta za pristupanje Radnoj skupini Hrvatska je je ove godine u škole uvela 27. siječnja, dan oslobođenja logora Auschwitz, kao Dan sjećanja na holokaust koji će prvi put biti obilježen sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska još treba organizirati međunarodni seminar za obrazovanje o holokaustu i izmijeniti udžbenike povijesti tako da ih prilagodi europskim standardima.

"Otvorenost za suradnju u organizaciji seminara, kao i uspostava određene međunarodne suradnje sa spomenpodručjima i muzejima povezanim s razdobljem holokausta, određivanje nove uloge Spomen područja Jasenovac i drugih spomen područja u Hrvatskoj su dio programa Ministarstva kulture i Ministarstva obrazovanja i športa Republike Hrvatske, brojnih nevladinih organizacija i Židovske općine u Zagrebu", rekla je Branka Šulc na sastanku Radne skupine u govoru dostavljenom Hini.

Spomen područje Jasenovac razvilo je partnersku suradnju s Američkim muzejom holokausta od prosinca 2001. kada je posredovanjem toga Muzeja iz Washingtona u Jasenovac vraćen dio od oko 50 posto muzejske građe otuđene 1991. za vrijeme agresije na Hrvatsku i potom prebačene u Banju Luku. Građa je potom prebačena u Američki muzej holokausta koji ju je sačuvao, ponovno katalogizirao i pripremio za transport u Hrvatsku. Prema neslužbenim izvorima, dio građe još uvijek se nalazi u Republici Srpskoj i u Muzeju genocida u Beogradu.

Jasenovački muzej sada priprema novi stalni postav koji će, kako je Jovičić rekla na skupu, "nepristrano i historiografski objektivno svjedočiti o povijesnim zbivanjima" što je značajno budući su u hrvatskoj javnosti "stalno prisutne manipulacije i iskrivljavanja povijesnog iskustva prema potrebama dnevne politike".

U washingtonskom Muzeju holokausta u srijedu će biti predstavljeni napori na spašavanju jasenovačke muzejske građe.

Radna skupina se sastoji od vladinih i nevladinih organizacija iz petnaest zemalja članica te zemalja promatrača i pridruženih članica među kojima je i Hrvatska, a njezin cilj je osigurati potporu političkih i društenih čimbenika za nacionalno i međunarodno obrazovanje, sjećanje i istraživanje holokausta.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara