Četiri europska čelnika započela pregovore o europskoj obrani

NJEMAČKI, francuski, belgijski i luksemburški čelnici počeli su u Bruxellesu pregovore o tješnjoj suradnji na području europske obrane unatoč kritikama da bi njihova inicijativa mogla dovesti do raskola unutar EU-a i stvoriti sigurnosnu strukturu koja bi konkurirala NATO-u.

Belgijski premijer Guy Verhofstadt koji je prošli mjesec došao na zamisao o održavanju mini-summita u Bruxellesu, bio je prisiljen odbaciti primjedbe o tomu da je skup usmjeren protiv SAD-a.

Znakovito je ipak, da su se sva četiri lidera koji će sudjelovati u radu sastanka - francuski predsjednik Jacques Chirac, njemački kancelar Gerhard Schroeder, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker i belgijski premijer Verhofstadt - protivila vojnoj kampanji protiv Iraka provedenoj pod vodstvom SAD-a te se zalažu da u poslijeratnom Iraku središnju ulogu imaju Ujedinjeni narodi.

Oni koji na pregovore nisu pozvani, poput primjerice britanskog premijera Tonya Blaira, upozorili su da EU neće prihvatiti bilo kakve inicijative koje će u Bruxellesu pokušati pokrenuti četveročlana skupina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasprava bi trebala biti usredotočena na stvaranje zajedničke EU-ove agencije za istraživanje i nabavku oružja, te na donošenje "klauzule o solidarnosti" koja bi zajamčila međusobnu pomoć u slučaju napada na bilo koju zemlju.

No, s obzirom na činjenicu da se sastanak održava izvan okvira EU-a, ne prisustvuje mu povjerenik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, ni predstavnici Europske komisije kao ni članovi sadašnjeg grčkog predsjedništva EU. Unatoč tomu, predsjednik Europske komisije Romano Prodi, također veliki zagovornik jačanja europske suradnje na području obrane, izjasnio se za ovu inicijativu ukoliko su u njoj zastupljene i druge zemlje.

Tendencija stvaranja zajedničke europske obrambene politike postoji još od 1992. Za mirovne i humanitarne misije uspostavljene su europske snage za brzo djelovanje, koje broje 60.000 ljudi i koje su prošlog ožujka od NATO-a preuzele misiju nadzora mira u Makedoniji, označivši time veliki napredak u obrambenim planovima EU-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara