Četiri godine vlasti Kim Jong Una: Likvidacije, prijetnje ratom i hidrogenska bomba kao dokaz moći

Četiri godine vlasti Kim Jong Una: Likvidacije, prijetnje ratom i hidrogenska bomba kao dokaz moći

Foto: Hina

U ČETIRI godine vlasti dosad sjevernokorejski vođa Kim Jong Un pokazao se kao nepredvidiv i ratoboran prema Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji, ali i prema bliskoj saveznici Kini koju je ovaj tjedan iznenadio testiranjem navodne hidrogenske bombe.

U samim počecima vladavine ismijavali su ga kao 'zelenog' i bucmastog diktatora, trećeg u komunističkoj dinastiji, a on je ubrzo opovrgnuo najcrnja predviđanja kaosa ili čak raspada zemlje.

Mnogi su Sjevernokorejci i danas očajnički siromašni, no pod Kim Jong Unom procvala je siva ekonomija koja je ipak poboljšala život običnih ljudi iako je zemlja danas izoliranija nego ikada prije.

Nuklearni test, popudbina za stanački kongres


U srijedu je Sjeverna Koreja objavila da je uspješno testirala hidrogensku bombu (H-bombu), nekoliko sati pošto su agencije za praćenje seizmičkih aktivnosti iz više zemalja detektirale potres blizu sjevernokorejskog kompleksa za ispitivanje nuklearnog oružja. Odmah su svjetske sile i organizacije oštro osudile pokus; Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda najavilo je nove mjere protiv komunističke diktature koja već trpi sankcije, no stručnjaci su izrazili dvojbe u to da je stvarno testirana H-bomba istaknuvši da je seizmička aktivnost iznosila 4,8 do 4,9, dakle manje od 5,1 pri sjevernokorejskom pokusu iz 2013.

Analitičari ocjenjuju da je svrha nuklearnog pokusa višestruka. Trebalo je potvrditi Kimov imidž moćnoga vođe uoči kongresa komunističke partije i zadovoljiti tvrdolinijaše u vladi na samom početku godine. Nadalje, nuklearni pokus je popudbina s kojim Kim stiže na stranački kongres u svibnju, sedmi po redu u 70 godina vladavine komunističke partije te prvi nakon 1980., kada je Kimov otac, Kim Jong Il potvrđen za nasljednika svoga oca, Kim Il Sunga, utemeljitelja dinastije.

Nuklearni pokus postavio je scenografiju za kongres, smatra An Chan-Il. "Njegova je ideja bila, ako ćemo slaviti, hajde da zakoljemo prase" jer "nuklearni test je (...) kao most koji Sjeverna Koreja mora prijeći da stigne na stranački kongres", objašnjava taj bivši sjevernokorejski vojni dužnosnik koji sada vodi think-tank u Južnoj Koreji.

Chun Yung-woo, bivši južnokorejski savjetnik za nacionalnu sigurnost smatra da testiranje u srijedu treba sjevernokorejskom narodu i svijetu pokazati da je Kim Jong Un vođa koji uspješno jača nuklearne sposobnosti svoje zemlje.

Burna četverogodišnja vladavina

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od dolaska na vlast Kim je punio naslovnice vojnim programom  i iznenađenjima. Udebljao se, zatim iščeznuo na šest tjedana iz javnosti da bi se vratio pomažući se u hodu štapom, pa se družio s američkom košarkaškom zvijezdom Dennisom Rodmanom.

Kroz svo to vrijeme smjenjivao je ministre obrane, četvoricu dosad pri čemu je zadnjega dao smaknuti protuzračnim oružjem, prema južnokorejskoj obavještajnoj službi.

Od sedam najviših dužnosnika koji su ga pratili u pogrebnoj povorci uz tijelo njegova oca 2011., petoricu je 'očistio'.

Među njima je i Kimov tetak Jang Song Thaek, kojega su smatrali istinskim moćnikom iz sjene, a pogubljen je u prosincu 2013. 

Nesiguran u javnim nastupima, nestalan i nepredvidiv

Mladi Kim razlikuje se od oca po tome što nije vičan govoru u javnosti. Za razliku od oca čini se da ne njeguje odnose s Kinom, koja je glavni diplomatski i gospodarski pokrovitelj Sjeverne Koreje. Njegov otac Kim Jong Il često je posjećivao Kinu, a mladi Kim, obrazovan u Švicarskoj, čini se nije napustio Sjevernu Koreju otkako je postao vođa.

Sjevernokorejci drže da je najveća razlika između oca i sina način upravljanja gospodarstvom. Prema južnokorejskoj središnjoj banci gospodarstvo Sjeverne Koreje procjenjuje se na 28,4 milijarde dolara u 2014., a za usporedbu Južna Koreja je 21 puta bogatija.

Međutim, dinamičnost tržišta u raskoraku je s tim brojkama jer cvjeta sivo tržište s obzirom da režim žmiri na privatno poduzetništvo. Analitičari ocjenjuju da će u konačnici Kim morati provesti tržišne reforme.

Južnokorejski dužnosnik koji je surađivao sa Sjevernom Korejom ističe da je zapanjujuća Kimova nestalnost.

"Razlika između njega i njegova oca je ta da je on potpuno nepredvidiv, a njegova je nestalnost golema", ali čini se "kada postane nečim opsjednut na to se usredotoči do kraja", rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara