Četiri godine zatvora bivšem ministru unutarnjih poslova BIH

BIVŠI ministar unutarnjih poslova Bosne i Hercegovine Alija Delimustafić u srijedu je proglašen krivim za kazneno djelo otmice i osuđen na četiri godine zatvora.

Sudbeno vijeće Županijskog suda u Sarajevu kojim je predsjedavao sudac Šaban Maksumić zaključilo je kako su dokazani navodi optužnice po kojima je Delimustafić organizirao otmicu stanovitog Kasima Bjelavca. Kazneno djelo počinjeno je 1996. godine u Njemačkoj a Delimustafićev motiv bila je ljubavna veza s Bjelavčevom suprugom.

Bjelavac je tijekom otmice bo i fizički zlostavljan.

U istragu o ovom slučaju bila je uključena i njemačka policija koja je pravosuđu u BiH i dostavila potrebne dokaze.

Delimustafić je godinama bio u bijegu a uhićen je prošle godine u Srbiji odakle je nakon dužeg pritvora temeljem Interpolove tjeralice izručen vlastima u BiH.

Srbijanska ga je policija uhitila zbog posjedovanja krivotvorenih dokumenata izdatih u Republici Srpskoj a u vrijeme boravka u beogradskom zatvoru bio je ispitivan o navodnim ratnim zločinima počinjenim protiv bosanskih Srba i pripadnika bivše JNA.

Alija Delimustafić postao je ministrom unutarnjih poslova bivše SR BiH kao kandidat Stranke demokratske akcije nakon dolaska na vlast nacionalnih stranaka 1990. godine.

Na toj je dužnosti bio do razbuktavanja rata 1992. godine da bi se potom posvetio trgovini, uključujuči i nabavku oružja za potrebe nekadašnje Armije BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara