Četiri osobe optužene za pad vojnoga helikoptera u Vukovaru 2007. godine

Četiri osobe optužene za pad vojnoga helikoptera u Vukovaru 2007. godine

Tekst: Z.J.
Foto: MORH, Radio Vukovar

PROTIV četiri osobe je dvije i pol godine nakon nesreće, Općinsko državno odvjetništvo podnijelo Županijskom sudu u Vukovaru istražni zahtjev. Četvoricu se tereti da su krivi za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, čija posljedica je kobni pad vojnog helikoptera MI-8 u srpnju 2007. godine u Vukovaru.

Sva četvorica osumnjičenih, čija imena nisu navedena u službenom priopćenju, zaposlenici su Zrakoplovno-tehničkog zavoda u Velikoj Gorici i u rasponu su godina od 41 do 56 godina. 

Uzrok nesreće izolacijska spužva?

Podsjetimo, tijekom istrage pada vojnog helikoptera MI-8 MTV-1 u Vukovaru Istražno povjerenstvo koje je radilo na utvrđivanju pada helikoptera optužilo je Zrakoplovno-tehnički zavod kraj Velike Gorice za loš remont, "izvan uputa i propisa koje su dali proizvođači iz Rusije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pad helikoptera je, naime, uzrokovalo odljepljivanje izolacijske spužve koja je ugrađena u unutrašnjost letjelice. Ona se nalazila iznad putničke kabine, gdje se nalaze i komande repnog rotora. Kada je spužva pala, otkazale su komande i pilot je izgubio nadzor.

Piloti upozoravali da "nešto nije u redu"

Vraćajući se sa sprovoda vukovarskog branitelja Marka Babića, 9. srpnja 2007. godine u helikopter MI-8 MTV-1 pao je netom nakon polijetanja, na 50 metara visine. Poginula je desetnica Ljubica Perišić, skupnik Vjekoslav Ljubo i stožerni narednik i letač-mehaničar Juraj Ruškač. Teže i lakše je bilo ozlijeđeno osam osoba među kojima i generali Slavko Barić i "umirovljenik" Damir Krstičević.

U javnosti su od tada kolale različite teorije je li se tragedija mogla izbjeći, počevši od tvrdnji saborskih zastupnika HSP-a koji su kontaktirali medije zbog anonimne dojave navodno iz avijacije Oružanih snaga. Oni su tvrdili da su dva tjedna prije pada kada je helikopter korišten u Puli, upozorili odgovorne da s helikopterom "nešto nije u redu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara