Četiri tvrtke u borbi za naftu u sjevernoj Hrvatskoj

Ilustracija: AFP

NA VLADIN natječaj za istraživanje nafte i plina u sjevernoj Hrvatskoj javila se Ina, ruski Zarubežnjeft, talijanski Vis-Viridis te Central European Oil Company (CEOC) registriran u Londonu i Zagrebu.

Pobjednik natječaja mogao bi uložiti do 3 milijarde eura, doznalo je magazin Banka od dvije osobe upoznate s natječajem koji je tehnička Vlada raspisala dan nakon izbora. U tom međunarodnom natječaju se tvrtkama nudi istraživanje nafte i plina na 14 istražnih prostora sve od zapadne granice sa Slovenijom pa do istočne granice sa Srbijom.

Proizvodnja nafte stalno pada

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do ovog natječaja je Ina imala ekskluzivna prava traženja i proizvodnje nafte u Hrvatskoj koja je naslijedila još iz Jugoslavija, a oduzeta su im u kolovozu. Ponude se primaju još osam dana do 5. siječnja. Ruski Zarubežnjeft je u pismu namjere ponudio ulaganje između 2 i 3 milijarde eura, što je od 15 do 22,5 milijarde kuna.

Proizvodnja nafte u Hrvatskoj je u stalnom padu. Ona je 2003. godine iznosila 725.333 tona, a u prvih devet mjeseci ove godine proizvedeno je samo 343.000 tona. I u odnosu na prošlu godinu je proizvodnja pala za 4,7 posto. Kao razlozi pada se navodi iscrpljenost postojećih naftnih polja te nedovoljna ulaganja u otkrivanje i razvoj novih. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara