Četnički vojvoda Mihailović ipak nije pokopan u ružičnjaku na Adi Ciganliji

Tekst: M.M.
Foto:Wikipedia

NAKON višemjesečne akcije i potrage, beogradske Večernje novine, objavile su kako je Vojno sigurnosna agencija Srbije dostavila vladinoj Komisiji za utvrđivanje istine o ubojstvu četničkog vojvode Dragoljuba Mihailovića informaciju, da je on pokopan na Adi Ciganliji i to kraj ograde nekadašnje zgrade zatvora gdje se danas nalazi ružičnjak.

No, Državna komisija je u priopćenju koje prenosi agencija Beta demantirala informaciju Večernjih novosti. Draža Mihailović nije pokopan na Adi Ciganliji, a dezinformacije sigurno neće doprinijeti utvrđivanju relevantnih činjenica, poručila je Državna komisija.

"Komisija je došla do određenog napretka u potrazi za grobom Draže Mihailovića, kao i u drugim do sada nepoznatim povijesnim podacima o uhićenju Dragoljuba Mihailovića koji će idućih dana biti izneseni u javnost", priopćila je Komisija koja novinare moli da ubuduće sve informacije provjere kod Ministarstva pravde ili ovlaštenih predstavnika Komisije.

Lopata u ruke

Podsjetimo, Vlada Srbije je prije nekoliko mjeseci skinula oznaku povjerljivosti s akata o izvršenju smrtne kazne nad Dražom Mihailovićem i formirala komisiju, koja treba utvrditi istinu o tom događaju, te pronaći gdje su zakopani posmrtni ostaci četničkog vojvode Mihailovića nakon strijeljanja.

SPC za pogreb posmrtnih ostataka

Svi dosadašnje informacije koju se dobivene iz službenih izvora odnosno iz MUP-a Srbije te iz vojnih arhiva kao i arhiva Jugoslavije te svjedoka Komisija je odbila kao neosnovane dok se za informaciju Vojno-sigurnosne agencije ističe da je "preokret u istrazi".

U međuvremenu Srpska pravoslavna crkva obavijestila je vladinu Komisiju da bi sudjelovala organizaciji Mihailovićevog pogreba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara