Četvero srpskih bankara kamatarenjem opljačkali 2,5 milijuna eura

SIMO BUNDALO, Đurica Stojković (35), Dejan Milanović (28) i Sanja Mihajlović (34), djelatnici srpske Prokredit banke, uhićeni su u srijedu u akciji protiv tzv. "zelenaških kredita", piše Blic.

Osim njih srpska je policija uhitila još osam osoba, posrednika koji su radili za Bundala i ostale bankare. Riječ je o Goranu Zdravkoviću (37) i Nebojši Popoviću (31) iz Bujanovca, Blagoju Janiću (50), Vladimiru Janiću (45), Trajku Stanimiroviću (57), Zoranu Stojanoviću (42) iz Vranja, Zlatiboru Stošiću (45) iz Vladičinog Hana, i Miletu Rakiću (53) iz Surdulice. Oni su pronalazili ljude na čija imena su podizani krediti, a uglavnom se radi o osobama kojima je hitno bio potreban novac i koje nisu pitale za kamate na kredite.

35-godišnji Bundalo, bivši direktor poslovnice Prokredit banke u Vranju, osumnjičen je da je bio na čelu kriminalne organizacije koja se bavila podizanjem fiktivnih kredita tako što su, uz zloporabu položaja i uz suglasnost klijenata te njihove osobne dokumente, ali uz krivotvorenu dokumentaciju koju su izrađivali bankari, odobravali poljoprivredne kredite.

Nakon toga su osobama na čije ime su krediti odobreni - unatoč njihovoj kreditnoj nesposobnosti, davali nekoliko stotina eura od ostvarenog kredita dok su preostali i znatno veći dio kredita zadržavali za sebe odnosno za potrebe financiranja "zelenaških kredita".

Klijenti neće biti oštećeni

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpska policija je priopćila kako su na taj način bankari na čelu s direktorom Bundalom od listopada 2005. godine do studenog 2007. podigli ukupno dva i pol milijuna eura. U policiji navode kako je Bundalova kamata bila "zelenaška" odnosno skoro dvostruko veća od kamate pod kojom je Prokredit banka odobravala kredite klijentima.

Nakon otkrića cijelog slučaja Uprava banke je suspendirala i otpustila Simu Bundala i preostalih troje osumnjičenih zaposlenika.

U banci također svoje klijente uvjeravaju kako slučaj ni na koji način neće ugroziti sigurnost poslovanja banke niti će klijenti biti oštećeni nastalom situacijom.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara