Četvorica mladih javno obješena u Iranu, jedan maloljetan

ČETVORICA mladih Iranaca, od kojih je najmanje jedan bio mlađi od 18 godina, obješena su na trgu u Badar-Abbasu zbog silovanja, otmice i krađe.

Dnevnik navodi samo inicijale smaknutih mladića uz napomenu da je to treći mladić u mjesec dana kažnjen smrću u Islamskoj Republici, koji je u trenutku počinjenja zločina i smaknuća imao manje od 18 godina.

Tužitelj Revolucionarnog suda za Bandar-Abbas kazao je za list da su mladići imali 17 i 23 godine, ne navodeći koji od njih nije bio punoljetan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iransko pravosuđe je 19. srpnja presudilo da se javno objesi Mašhad Mahmud A., koji je imao 16 godina kada je oteo i silovao 13-godišnjeg dječaka.

U zatvoru je pak 1. kolovoza obješen mladić osuđen za ubojstvo pet osoba koji je u trenutku počinjenja zločina bio maloljetan.

Međunarodna zajednica, poglavito Europska unija i organizacije za zaštitu mladih pritišću Iran da obustavi praksu smaknuća adolescenata.

Suočeno s kritikama, ultrakonzervativno pravosuđe tvrdi da nema smaknuća maloljetnih osoba u Iranu te također da je vladi predalo nacrt zakona kojim se zabranjuje primjena smrtne kazne i bičevanje za osobe koje su bile maloljetne u trenutku počinjenja zločina.

Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara