Četvrtina primata na rubu istrebljenja

Ljudi, najuspješniji primati na Zemlji, na putu su da istrijebe gotovo četvrtinu od 625 drugih vrsta primata na planetu, kaže se u novom globalnom izvještaju.

Stotine vrsta čovjekolikih i drugih majmuna, lemura i ostalih bliskih čovjekovih rođaka u opasnosti su da postanu prvi izumrli primati u više od stotinu godina.

Izvještaj "Prijetnja primatima" objavljen je u četvrtak na Madagaskaru, a u pripremi je sudjelovalo pedeset vodećih svjetskih stručnjaka iz Međunarodnoga primatološkoga društva, organizacije Conservation International i drugih organizacija

Zbog uništavanja prašuma i lova neke su vrste spale na samo nekoliko desetaka primjeraka, kaže se u izvještaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Uzmete li sve preostale jedinke 25 vrsta primata s ovoga popisa i date im mjesto na nogometnom stadionu, sve će stati", kaže Russell Mittermeier, perdsjednik Conservation Internationala.

Izvještaj poziva na hitnu akciju kako bi se obuzdalo uništavanje šuma u kojima primati žive i prekinula trgovina njihovim mesom i egzotičnim lijekovima napravljenima od njihovih ostataka.

"Ne učinimo li ništa... Čak jedna četvrtina današnjih primata izumrijet će u roku od dvadeset godina", dodaje se u izvještaju.

(Hina) xvm ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara