Chalabi: Irak će za dvije godine dobiti demokratsku vlast

IRAČKI oporbeni čelnik, predsjednik Iračkog nacionalnog kongresa Ahmed Chalabi, u petak je u Bagdadu potvrdio da će Irak dobiti demokratsku vladu za dvije godine, nakon tranzicijskog razdoblja koje će biti podijeljeno u tri faze.

Chalabi, kojega podupire Pentagon, na konferenciji za novinare u Bagdadu izjavio je kako u tranzicijskom razdoblju ne pretendira ni na kakvu ulogu, niti je kandidat za iračkog predsjednika. On je rekao da očekuje da iračka prijelazna vlast preuzme većinu funkcija od američkih vojnih snaga "u roku od nekoliko tjedana."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također je kazao da bi obnova Iraka trebala biti podijeljena u tri faze, ne preciziravši odakle mu te informacije. No, kazao je da je o tomu razgovarao s ostalim iračkim i američkim političkim dužnosnicima.

U prvoj će se fazi, u suradnji s pripadnicima britansko-američke koalicije postići dogovor o ponovnom djelovanju javnih službi, druga faza sastojat će se u uspostavljanju privremene vlade koju će činiti Iračani i čija će zadaća biti donošenje ustava, a u trećoj će se fazi organizirati demokratski izbori.

"Pretpostavljam da će taj proces trajati najmanje dvije godine", kazao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara