Chavez Angelu Merkel usporedio s Hitlerom

PREDSJEDNIK Venezuele Hugo Chavez je ponovno napunio naslovnice živopisnom izjavom, ovaj put na račun njemačke kancelarke Angele Merkel.

Venezuelanski predsjednik je, naime, Merkelovu usporedio s njenim zloglasnim prethodnikom Adolfom Hitlerom.

Povod su bile kritike njemačke državnice na račun politike koju vode čelnici južnoameričkih država. Merkel je, naime, uoči sastanka na vrhu E i Latinske Amerike izjavila da politika koju vode ljevičarski državnici poput Chaveza u Južnoj Americi, "nije rješenje". Pozivajući se na "naše iskustvo u Europi", njemačka čelnica je rekla da ne vjeruje kako gospodarstva pod nadzorom države mogu biti bolji ili održiviji odgovor na goruće probleme.

Chavezu nije trebalo mnogo da reagira na njenu izjavu. U televizijskom programu "Halo, predsjedniče" je rekao da Merkel pripada desnici i to "istoj onoj desnici koja je podržavala Hitlera i fašizam".

Chavez je također predvidio da će njegova izjava stvoriti određene komplikacije na skupu koji će se održati u Limi u petak..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnogi ljudi žele da ušutite. Ali, ako otputujete u Limu i kažete joj nešto što će je razljutiti, ona će ustati i reći vam: 'Zašto ne ušutite?' Dakle, zašto ne ušutite? Jer ovdje postoji dostojanstvo", rekao je venezuelanski predsjednik, aludirajući na prošlogodišnji incident kada su španjolski kralj Juan Carlos i premijer Jorge Luis Zapatero bijesno reagirali na Chavezovo čašćenje bivšeg španjolskog premijera Aznara epitetom fašista.

Chavez je također poručio i da regiji nisu potrebna prazna obećanja SAD i Europe, a da iza kojih ne stoji nikakav plan za pomoć. Kao primjer države koja se "usrećila" s američkim i europskim obećanjima je naveo Haiti, državu kojoj potresaju glad i stalni nemiri.

Chavez smatra da bi socijalne programe u regiji trebali provoditi Venezuela, Kuba, Argentina i Brazil.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara