Chavez: Srušit ćemo dolar kao jedinu valutu za trgovinu naftom

Chavez: Srušit ćemo dolar kao jedinu valutu za trgovinu naftom

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

KONTROVERZNI predsjednik Venezuele Hugo Chavez je jučer na summitu južnoameričkih predsjednika u Boliviji rekao da brojne zemlje žele prestanak korištenja američke valute u trgovini naftom. Tu inicijativu su, prema Chavezovim riječima, poduprli i Rusija i Iran. "O tome već duže vrijeme razgovaramo unutar OPEC-a. Moja zemlja se slaže da bi dolar trebao biti zamijenjen", prenosi Reuters Chavezove riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Independentu, tajni sastanci s planom ukidanja dolara su se već nekoliko puta dogodili. Na njima su bili ministri financija i guverneri središnjih banaka Rusije, Japana i Brazila koji su započeli s dogovaranjem sheme skidanja dolara s pozicije jedine valute kojom se kupuje nafta.

Ovoj inicijativi su se priključili Kina, Rusija, Japan, Francuska, spominje se i Indija. Ideja je za trgovinu naftom osmisliti "košaricu valuta" u kojoj bi bili japanski jen, kineski juan, euro, zlato i novu, za sada nedefiniranu valutu koju bi osnovalo Vijeće zaljevske suradnje u kojem se nalaze Saudijska Arabija, Abu Dabi, Kuvajt i Katar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara