Chen: Tajvan neće tražiti neovisnost

TAJVANSKI predsjednik Chen Shuibian poručio je u četvrtak Sjedinjenim Državama da Tajvan na predstojećem referendumu neće tražiti neovisnost.

"Ostajem pri obećanju koje sam dao pri inauguraciji 2000. i jedina svrha referenduma je zadržavanje statusa quo u tajvanskom pitanju", rekao je Chen američkom izaslanstvu predvođenom američkim senatorom Jeffom Bingamanom.

"Svrha referenduma je probuditi svijest našeg naroda o kineskoj prijetnji, upozoriti svijet na nju i mirno pozvati Kinu da Tajvanu prestane prijetiti projektilima", rekao je Chen.

Prema tajvanskom tisku, američko izaslanstvo doputovalo je u Taipei kako bi upozorilo Tajvan da ne proglašava neovisnost.

U međuvremenu, nekoliko dana uoči posjeta kineskog premijera Wena Jiabaa Sjedinjenim Državama, visoki kineski časnici ponovno su zaprijetili Tajvanu ratom ako se odluči za neovisnost, čak i pod cijenu bojkota Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine.

Tajvanski parlament usvojio je prošlog tjedna zakon koji omogućuje raspisivanje referenduma o nacionalnim pitanjima, a njegovo održavanje predsjednik je najavio za 20. ožujka iduće godine. Kina smatra da se radi o podlozi za eventualno proglašenje neovisnosti Tajvana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara