Cheneya tjedni dijele od ostavke?

Cheneya tjedni dijele od ostavke?

AMERIČKOM potpredsjedniku Dicku Cheneyu je proteklih dana dijagnosticiran krvni ugrušak u lijevoj nozi, što će, prema navodima anonimnih izvora, najbližeg i najkontroverznijeg Bushovog suradnika prisiliti da podnese ostavku.

66-godišnjeg potpredsjednika, koji se smatra vođom "neoconskog" pokreta u Bushovoj administraciji te glavnim pokretačem pohoda na Irak, već desetljećima muče zdravstveni problemi, tako da je svoj prvi srčani udar imao još u dobi od 37 godina. U lipnju 2001. godine je američkom potpredsjedniku ugrađen pacemaker.

Vjeruje se da je pogoršanju Cheneyevog zdravstvenog stanja doprinijelo 65-satni let zrakoplovom kojeg je napravio tijekom nedavne turneje po Aziji, prilikom koje je talibanski-bombaš samoubojica napao američku zračnu bazu u Afganistanu tijekom njegovog posjeta. Jedna od posljedica dugotrajnog boravka u zrakoplovu jesu i krvni ugrušci u nogama koji, ako se odlome, mogu izazvati plućnu emboliju i smrt.

Međutim, američki demokrati i liberalni dio javnosti vjeruje da će zdravstveni problemi samo biti zgodan izgovor za ostavku iznuđenu promjenom političke klime u SAD, odnosno činjenicom da je politika koju je Cheney zagovarao diskreditirana i odbačena ne samo od američkog naroda, nego i od vlastite Republikanske stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cheney je i ranije, dok je Bush bio daleko popularniji nego sada, uživao titulu najomraženijeg američkog političara, što prije svega duguje nediplomatskom rječniku i za američke standarde prevelikoj sklonosti vrijeđanju političkih protivnika. Tako su još i prije izbora 2004. godine mnogi republikanci savjetovali Bushu da kao svog potpredsjedničkog kandidata izabere nekog drugog, kako bi popravio svoje izborne šanse. Međutim, Bush je, poznat po svojoj tvrdoglavosti i vjernosti prijateljima, to odbio učiniti.

Kao dodatni razlog zbog kojeg bi Cheney morao podnijeti ostavku se spominje sudski proces protiv Lewisa "Scootera" Libbyja, njegovog bivšeg glavnog savjetnika koji je proglašen krivim za ometanje istrage u slučaju "Plamegate". Iako ni Libby ni Cheney nisu proglašeni neposredno odgovornim za razotkrivanje Valerie Plame, supruge Bushovog kritičara Joea Wilsona, kao agentice CIA-e, mnogi drže da je Cheneyev položaj u Washingtonu zbog svega toga postao neodrživ.

Vjeruje se da će, ako Cheney podnese ostavku, Bush na mjesto potpredsjednika imenovati sadašnju državnu tajnicu Condoleezu Rice.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara