CHIRAC: BEZ OBZIRA NA ISHOD AKCIJA O OBNOVI IRAKA TREBE ODLUČITI UN

Francuski predsjednik Jacques Chirac, veliki protivnik rata u Iraku, u petak je izjavio da, bez obzira na ishod vojnih akcija, u središtu napora da se ponovno obnovi zemlja nakon rata moraju u svakom slučaju biti Ujedinjeni Narodi. L

Chirac je kazao kako Francuska neće poduprijeti novu UN-ovu rezoluciju koja bi dala legitimitet vojnoj intervenciji te Washingtonu i Londonu omogućila administrativne ovlasti u Iraku.

"Zamisao o mogućem donošenju ovakve rezolucije čini mi se kao način koji bi odobrio vojnu intervenciju nakon što se napad već dogodio", rekao je Chirac na konferenciji za novinare održanoj u Bruxellesu.

Francuski je predsjednik odbacio prijedlog britanskog premijera Tonya Blaira koji je predložio da UN donese novu rezoluciju o poslijeratnoj upravi u Iraku. Chirac je odbacio i Blairov poziv EU-u da preuzme stratešku ulogu u obnovi Iraka. "Ne govorimo o obnovi u gospodarskom smislu, jer sada nije vrijeme za to. Mi upravo nešto uništavamo i ne znamo što će trebati obnavljati", rekao je francuski predsjednik.

Chirac i Blair sastali su se ranije u četiri oka. Francuski je predsjednik britanskom premijeru kazao kako Francuska ne namjerava mijenjati svoje dosadašnje stajalište jer se ono temelji "na određenoj viziji svijeta i moralnosti".

Francuski predsjednik potvrdio je također da će se "za dva do tri tjedna" održati summit posvećen europskoj obrani, na inicijativu Belgije.

(Hina) mh br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara