Chirac i Schroeder pozivaju partnere u EU da podrže novi ustav

NJEMAČKI kancelar Gerhard Schroeder i francuski predsjednik Jacques Chirac zajednički su pozvali u utorak svoje partnere u EUu da podrže nacrt Ustava prije proširenja te europske integracije s 15 na 25 članica iduće godine.

Pariz i Berlin su najčvršći zagovornici nacrta Ustav EU-a kojim bi se izbalansirala glasačka pravila u Bruxellesu i reformirale druge institucije EU-a prije proširenja Europske unije na istok iduće godine.

"Mi smo na točno istoj valnoj dužini", rekao je Schroeder na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Chiracom nakon razgovora u Elizejskoj palači.

"Ustav (treba biti) identičan nacrtu ako je to moguće, ili barem vrlo sličan njemu", rekao je njemački čelnik.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chirac je kazao da Francuska i Njemačka "neće prihvatiti sporazum o budućem Ustavu za proširenu Europu pod svaku cijenu i pod bilo kakvim uvjetima".

"Kancelar i ja nećemo prihvatiti sporazum pod svaku cijenu i pod bilo kakvim uvjetima", bio je izričit francuski predsjednik.

Chirac, Schroeder i njihovi ministri vanjskih poslova - Dominique de Villepin i Joschka Fischer - razgovarali su u utorak u sklopu redovnih konzultacija između Pariza i Berlina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara