Chirac osudio američku kulturnu hegemoniju

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac pokušao je u četvrtak uvjeriti Vijetnam da se odupre američkoj kulturnoj premoći, zauzevši se ponovno za jezičnu i kulturnu raznolikost

Tijekom susreta s mladima, kao i u političkim razgovorima u vijetnamskoj prijestolnici, Chirac se odlučno založio da svaka zemlja sačuva mogućnost da subvencionira svoju kulturu i audiovizualnu proizvodnju, koji bi se izuzeli iz liberalizacije tržišta kakvu zahtijevaju Sjedinjene Države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Razgovarajući s mladim Vijetnamcima u novom francuskom kulturnom centru "Espace" u Hanoju, Chirac je upozorio da će, dođe li do posvemašnje liberalizacije, "svako očitovanje kulture nestati u korist američke kulture", što će dovesti do "općeg nedostatka kulture u svijetu".

Komunistički režim u Hanoju kandidat je za članstvo u Svjetskoj trgovačkoj organizaciji (WTO) koje Francuska svesrdno podupire i mora odlučiti hoće li svoje tržište otvoriti kulturnim dobrima.

Hanoj još nije donio odluku, kako tvrdi okružje Jacquesa Chiraca. Vijetnam je izložen velikom pritisku SAD-a, kamo izvozi više od polovice svoje tekstilne proizvodnje koja je, iza nafte, glavni izvor njegovih prihoda od izvoza.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara