Chirac pozvao palestinskoga predsjednika Abbasa u Pariz

Sa željom da oživi zaustavljeni bliskoistočni mirovni proces, francuski je predsjednik Jacques Chirac u nedjelju pozvao novoga palestinskoga predsjednika Mahmouda Abbasa da što prije posjeti Pariz.

Chirac je potvrdio i da će francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier posjetiti Izrael i palestinske teritorije, "vjerojatno početkom veljače", rekla je Chiracova glasnogovornica.

Francuski je predsjednik Abbasu poručio da Francuska želi što prije obnoviti mirovni proces oko kojega se slažu Europska unija, Rusija, Sjedinjene Države i Ujedinjeni narodi.

Abbas je izabran prošlu nedjelju, dobio je veliku većinu glasova i obnovio je nade u nastavak mirovnoga procesa, zaustavljenog za vladavine predsjednika Jasera Arafata.

Mahmoud Abbas kaže da želi obostran prekid vatre i pregovore s Izraelom o konačnome mirovnom dogovoru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

No gerilci, među njima i neki iz njegova Fataha, protive se tom pozivu na nenasilje. Nakon što je u četvrtak u gerilskome napadu poginulo šestero Izraelaca, Izrael je prekinuo sve kontakte s Palestincima.

"Francuska će učiniti sve što može kako bi vam pomogla da izvršite svoju misiju", rekao je Chirac Abbasu, a prenijela glasnogovornica francuskoga predsjednika.

Datum sastanka Chiraca i Abbasa još nije određen.

(Hina) xvm ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara