Chirac predlaže ukidanje embarga na isporuku oružja Kini

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac u utorak je na konferenciji za novinare održanoj s kineskim predsjednikom Huom Jintaom u Parizu zatražio ukidanje embarga na isporuku europskog oružja Kini, ocijenivši kako "takva odluka više nema nikakvog smisla".

Chirac je istaknuo kako je u ponedjeljak u Bruxellesu Francuska zauzela "pozitivno stajalište prema pitanju ukidanja embarga donesenog prije više od 15 godina" te da takvo stajalište "više ne odgovara političkoj realnosti modernog svjetskog poretka". Europa je uvela embargo na isporuku oružja Kini nakon krvavog gušenja prosvjeda na trgu Tiananmen 1989.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skupine koje se zalažu za obranu ljudskih prava te određeni broj francuskih zastupnika, najavili su da će u utorak bojkotirati govor kineskog presjednika Hua. To su parlamentarni zastupnici francuskih Zelenih, nekoliko članova oporbenih socijalista i najmanje dvojica zastupnika Chiracove stranke UMP. Jedan od zastupnika, član UMP-a Lionnel Luca novinarima je rekao kako će se pridružiti skupinama za obranu ljudskih prava ispred zgrade Nacionalne skupštine kako bi zajedno s njima pokazao nezadovoljstvo zbog posjeta kineskog čelnika Francuskoj. Hu je 13. strani predsjednik koji će održati govor u francuskom parlamentu.

U utorak ujutro Chirac i Hu su u Elizejskoj palači potpisali "Zajedničku francusko-kinesku deklaraciju" kojom se ističe potreba promicanja ljudskih prava i sloboda te protivljenje održavanju referenduma o neovisnosti u Tajvanu, najavljenog za 20. ožujka. Chirac je ranije kazao kako bi takav refererndum bio "velika pogreška" koja bi se mogla negativno odraziti na "stabilnost u regiji". Huov posjet Francuskoj poklapa se s četrdesetom godišnjicom uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i Francuske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara