CHIRAC PROTIV JEDNOSTRANOG AMERIČKOG NAPADA NA IRAK

Francuski predsjednik Jacques Chirac izjavio je u nedjelju da bi jednostrani američki napad na Irak, bez odobrenja UNa, izolirao Washington iz međunarodne zajednice.

´Ako SAD odluči samostalno intervenirati, morat ćemo reći da se to događa bez podrške međunarodne zajednice´, izjavio je Chirac za list ´Le Figaro´.

Dodao je da bi napad na Irak bio nelegitiman ako se ne bi temeljio na odluci Vijeća sigurnosti UN-a i izvješću inspektora za nadzor oružja koji još uvijek pretražuju Irak.

Chirac je naglasio da Francuska želi Irak bez oružja za masovno uništenje i pozvao Saddama Husseina na suradnju s inspektorima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Washington je od inspektora zatražio da budu agresivniji u potrazi za dokazima o iračkom vojnom programu, no Chirac smatra da se u njihov posao ne bi trebalo miješati.

´Može se dvojiti surađuje li Irak dovoljno i željeti da je suradnja bolja, što i ja želim´, rekao je Chirac. ´No, na inspektorima je da procijene mogu li nastaviti misiju, a ne na ovoj ili onoj državi´, dodao je.

Glavni UN-ov inspektor Hans Blix doputovao je u nedjelju u Bagdad sa zahtjevom Iraku da ne odugovlači i da pruži podatke o vojnom programu kako bi izbjegao rat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara