Chirac: Razlike oko Iraka ostaju i nakon summita

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac rekao je u subotu, nakon sastanka na vrhu s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom i britanskim premijerom Tonyjem Blairom, kako i dalje ostaju prisutne razlike u stajalištima glede politike prema Iraku.

"Naša stajališta ovoga se trenutka ne poklapaju u potpunosti", rekao je francuski predsjednik na novinskoj konferenciji održanoj nakon sastanka, ponovivši francusko stajalište da je potrebno izvršiti brzi prijelaz suvereniteta na irački narod u roku od nekoliko mjeseci.

"O tehničkim pojedinostima i vremenskom okviru i dalje nismo potpuno suglasni", dodao je Chirac istaknuvši kako Ujedinjeni narodi moraju imati veću ulogu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski premijer Blair rekao je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji: "Svi želimo vidjeti stabilan Irak. Svi želimo vidjeti u Iraku prijelaz na demokratsku vladu što je prije moguće. Svi želimo vidjeti, i znamo da tako mora biti, ključnu ulogu Ujedinjenih naroda".

Blair je također dodao da kakve god postojale razlike u stajalištima, cijelom svijetu je u interesu da se navedene stvari dogode. "Siguran sam da kakve god razlike postojale, one mogu biti riješene i siguran sam da će tako i biti", istaknuo je Blair.

"Složili smo se oko toga da je obveza svjetske zajednice raditi u prilog uspostavi stabilnosti Iraka", rekao je njemački kancelar Schroeder. "Na tome ćemo raditi u New Yorku. Svi mi smo skloni ulozi Ujedinjenih naroda i brzoj i mirnoj tranziciji vlasti na civilne institucije", dodao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara