Chirac, Schroeder, Kwasniewski na 4. summitu Weimarskog trokuta

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schroder sastali su se u petak u Vroclavu, na jugozapadu Poljske, gdje ih je primio poljski predsjednik Aleksander Kwasniewski na četvrtom summitu Weimarskog trokuta.

Weimarski trokut je osnovan 1991. godine u njemačkom gradu Weimaru na sastanku ministara vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Poljske, u cilju jačanja veza u postkomunističkom razdoblju te radi intenzivnijih dogovora u perspektivi proširenja Europske unije.

Završivši razgovore, Njemačka, Francuska i Poljska donijele su odluku o "redovitim tripartitnim konzultacijama" u svezi jačanja suradnje na području obrane i europske sigurnosti, doznaje se iz zajedničke izjave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kao okvir za dijalog i suradnju triju jednakih partnera, Weimarski trokut bi mogao postati pokretačem inicijativa i prijedloga na usluzi cijeloj proširenoj Europi", stoji u izjavi prihvaćenoj na summitu.

Iako su na dnevnom redu bila pitanja vezana uz poljski referendum 7. i 8. lipnja o pridruženju EU, najviše se razgovaralo o tome kako zaliječiti zategnute odnose nakon bitnih razmimoilaženja oko Iraka. Poljska je, naime, dala bezrezervnu potporu američkoj invaziji na Irak čemu su se Njemačka i Francuska žestoko protivile.

Nove su iskre zafrcale ovoga tjedna nakon poljskog prijedloga da u Irak pošalje višenacionalni vojni korpus, stacionian u Poljskoj, a kojeg čine njemački, danski i poljski vojnici. SAD je nedavno Poljskoj predložio da preuzme zadaću upravljanja "stabilizacijskom" zonom u Iraku.

Više o sadržaju vođenih razgovora znat će se navečer nakon konferencije za novinare trojice predsjednika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara