CHIRAC: SITUACIJA U IRAKU I DALJE VRLO NESTABILNA

Francuski predsjednik Jacques Chirac izjavio je u subotu nakon sastanka s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom da u Iraku još ima mnogo poteškoća te da je situacija i dalje jako nestabilna.

Chirac i Bush sastali su se prvi put u posljednjih devet mjeseci kako bi pokušali izgladiti nesuglasice oko Iraka.

Upitan je li situacija u Iraku bolja nakon rata, Chirac je odgovorio da "postoji barem jedna točka oko koje se svi slažu, a to je da tiranski režim Sadama Huseina više ne postoji". "To je pozitivna strana. Negativna jest to što vlada nered", rekao je.

"Danas je problem kako očuvati pozitivnu stranu, tj. otvoriti put prema nekom obliku demokracije i omogućiti da se sukobljene strane primire", rekao je Chirac na zajedničkoj novinskoj konferenciji s američkim kolegom.

"To ćemo doživjeti za neko vrijeme, još nismo riješili sve poteškoće. Nalazimo se u situaciji koja je ipak jako nestabilna", rekao je.

Upitan je li prije rata znao posjeduje li Sadam Husein oružje za masovno uništenje ili ne, Chirac je ponovio da nije bio upoznat ni s kakvim informacijama na osnovu kojih bi to mogao zaključiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Francuski predsjednik izrazio je također želju da Vijeće sigurnosti "idućih dana" izglasa rezoluciju o prijenosu suvereniteta Iračanima.

Američki predsjednik George W. Bush kazao je da će koalicijske snage predvođene Sjedinjenim Državama u Iraku "ostati na zahtjev iračke vlade" i nakon prijenosa suvereniteta 30. lipnja te da su dogovori o tome u tijeku.

U povodu sutrašnjeg obilježavanja 60. obljetnice savezničkog iskrcavanja u Normandiji, Chirac je izrazio "zahvalnost" francuskog naroda Sjedinjenim Državama na "žrtvama" podnesenim tijekom Drugog svjetskog rata.

"Francuska ne zaboravlja", rekao je francuski predsjednik.

"Francuska i Sjedinjene Države imaju zajedničku prošlost već 200 godina. I već 200 godina zauzimaju se i brane iste vrijednosti, demokraciju, mir, ljudska prava. Prema tome, dijalog među nama uvijek je lagan, bilo o pitanjima o kojima imamo identične odgovore ili različite", rekao je.

(Hina) xzt ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara