Chirac smatra da NATO ne bi trebao intervenirati u Iraku

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac rekao je u srijedu kako ne vjeruje da bi NATO trebao intervenirati u Iraku, nakon što je američki predsjednik George W. Bush pozvao Sjevernoatlantski savez da se više uključi u stabilizaciju te zemlje.

"Mislim da nije NATO-ova misija da intervenira u Iraku", rekao je Chirac novinarima na summitu G8 na Sea Islandu, u američkoj saveznoj državi Georgiji.

Američki predsjednik George W. Bush i britanski premijer Tony Blair razgovarali su u srijedu tijekom radnog doručka o mogućnosti sudjelovanja NATO-a u obuci iračkih snaga sigurnosti.

Bush je o ideji u utorak razgovarao i s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Vjerujemo da bi se NATO trebao uključiti", rekao je Bush, priznajući ipak da sve zemlje članice neće biti u poziciji da pošalju dodatne snage.

Angažmanu NATO-a u Iraku usprotivila se i Španjolska.

Španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos ocijenio je u srijedu da bi intervencija NATO-a u Iraku bila "pogreška" i naglasio kako njegova zemlja neće ponovno slati vojnike u Irak "ni pod čijim kišobranom".

Većina od 26 članica Saveza poslala je individualno svoje vojnike u Irak, ali NATO pruža tek logističku potporu diviziji pod poljskim zapovjedništvom.

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u utorak je ustvrdio kako bi Savez teško mogao "zatvoriti oči" ako iračka vlada idućih tjedana ili mjeseci zatraži njegovu intervenciju u Iraku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara