Chirac stigao u London

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac je stigao u četvrtak u London u službeni dvodnevni posjet koji će najvećim dijelom biti posvećen godišnjem francuskobritanskom summitu i svečanostima kojima se obilježava kraj proslave stote obljetnice sporazuma o prijateljstvu i suradnji između dviju zemalja (Entente Cordiale).

Chirac je u posjet Velikoj Britaniji došao u pratnji šest ministara - vanjskih poslova Michela Barniera, obrane Michele Alliot Marie, radnih odnosa Gerarda Larchera, ekologije Sergea Lepeltiera, europskih poslova Claudie Haignere i suradnje Xaviera Darcosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Očekuje se da će razgovori s britanskim dužnosnicima biti usmjereni na potvrđivanje suradnje unatoč stalnim napetostima uzrokovanima neslaganjem vezanim za rat u Iraku.

Entente Cordiale kolonijalni je sporazum koji su 8. travnja 1904. u Londonu potpisali tadašnji britanski ministar vanjskih poslova, lord Lansdowne, i francuski veleposlanik, Paul Cambon. Cilj sporazuma bio je rješavanje dugotrajnih sukoba između dviju zemalja u njihovim tadašnjim kolonijalnim posjedima.

Sporazum je predstavljao velik pomak u odnosima između dviju zemalja obilježenima dugogodišnjim sukobima i suparništvom. Bio je tako primjerice ključan za francusko-britansku vojnu suradnju u oči Prvog svjetskog rata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara