Chirac: Svijet zbog rata u Iraku postao opasniji

Chirac: Svijet zbog rata u Iraku postao opasniji
PROŠLOGODIŠNJA američka invazija na Irak i svrgavanje iračkog predsjednika Sadama Huseina učinili su svijet još opasnijim, rekao je u srijedu francuski predsjednik Jacques Chirac uoči posjeta Velikoj Britaniji.

U intervjuu za BBC, čiji su dijelovi objavljeni u srijedu, Chirac ne daje naslutiti da bi britanski premijer Tony Blair mogao popraviti francusko-američke odnose narušene ratom u Iraku.

"Nisam uopće siguran da se može reći da je svijet sigurniji", rekao je Chirac. "Nema sumnje da je terorizam ojačao", naglasio je.

"Odlazak Sadama Huseina u određenoj je mjeri pozitivan, no izazvao je i reakciju kao što je mobilizacija muslimana u mnogim zemljama zbog čega je svijet opasniji", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chirac će u četvrtak i petak boraviti u službenom posjetu Velikoj Britaniji u povodu 100. obljetnice sporazuma o prijateljstvu i suradnji između dviju zemalja (Entente Cordiale).

U sklopu posjeta susrest će se s britanskim premijerom Tonyjem Blairom, kraljicom Elizabetom II i britanskim poslovnim ljudima.

Entente Cordiale kolonijalni je sporazum koji su 8. travnja 1904. u Londonu potpisali britanski ministar vanjskih poslova, lord Lansdowne, i francuski veleposlanik, Paul Cambon. Cilj sporazuma bio je rješenje dugotrajnih sukoba između dviju zemalja u njihovim tadašnjim kolonijalnim posjedima.

Sporazum je predstavljao velik pomak u odnosima između dviju zemalja obilježenima dugogodišnjim sukobima i suparništvom. Bio je tako primjerice ključan za francusko-britansku vojnu suradnju u oči Prvog svjetskog rata.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara