Chirac u Tripoliju radi pomirenja s Libijom

FRANCUSKI predsjednik Jacques Chirac doputovao je u srijedu popodne u Tripoli kako bi u 24 sata zapečatio pomirenje s Libijom nakon njezina odustajanja od terorizma i pokušao iskoristiti ekonomsko otvaranje te zemlje bogate naftom.

Chirac bi trebao posjetiti palaču Bab Azizia gdje će mu, prije razgovora s libijskim čelnikom pukovnikom Moamerom Gadafijem, biti organiziran svečani doček.

Radi se o prvom posjetu nekog francuskog predsjednika Tripoliju od nezavisnosti Libije 1951. godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velike prometnice uz more u glavnom gradu Libije okićene su francuskim trobojnicama i zelenim libijskim zastavama. Divovski plakati podsjećaju na vrhunce Francuske revolucije iz 1789. poput pada Bastille, u znak pozdrava Chiracovom dolasku.

Nasuprot hotelu gdje će odsjesti Chirac, postavljen je veliki plakat s natpisom "2004.: susret pionira", čime se aludira na revolucionarnu Francusku i libijsku džamahiriju koju je 1969. ustanovio pukovnik Moamar Gadafi.

Taj službeni 24-satni posjet će "zapečatiti normalizaciju odnosa između dvije zemlje nakon sređivanja svih neriješenih problema", izjavio je libijski premijer Šukri Ganem. Chirac će napustiti Tripoli u četvrtak u podne kad odlazi u Burkinu Faso na deseti summit frankofonije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara