Chirac: UN mora Iračanima prepustiti puni suverenitet u vlasti

Chirac: UN mora Iračanima prepustiti puni suverenitet u vlasti
NEKOLIKO sati prije puta u sjedište UN-a u New Yorku, francuski predsjednik Jacques Chirac u nedjelju je predložio UN-u da uskoro prenese simbolični suverenitet Iračanima te im ustupi stvarnu vlast za šest do devet mjeseci.

U intervjuu za New York Times prije puta na Opću skupštinu UN-a, Chirac je rekao da nema nikakvih planova uložiti veto na američke mjere, ali da ih vjerojatno neće podržati u predloženom obliku, najavljujući tako svoju suzdržanost.

Administracija američkog predsjednik Georga Busha sastavila je prijedloge mjera, ali nije službeno predložila rezoluciju, koja je, kako tvrde američki dužnosnici, još na preispitivanju.

Glavni zahtjev SAD je da pod svoje vodstvo dobije međunarodne vojne snage, koje bi u Irak poslao UN, a koje bi privukle i druge strane trupe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članovi Vijeća sigurnosti su dugo odbijali veto i tvrde kako očekuju da će rezolucija biti prihvaćena. No, izrazili su bojazan da će, ako Washington ne prepusti dio kontrole u Iraku, tek nekoliko države poslati svoje trupe i stvarnu pomoć.

Chirac je predložio sustav sličan onom u Afganistanu, gdje tamošnja vlada ima puni suverenitet do izbora, a SAD i druge države šalju svoje trupe u često neuspješnim pokušajima održavanja mira.

Chirac tvrdi da će Francuska, ako se SAD slože ubrzo ovlastiti Iračane, pomoći u obuci iračke vojske i policije, ali nije obećao nikakve francuske vojne snage.

"Neće biti konkretnog rješenja ako se suverenitet ne prepusti Iraku što prije", rekao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara