CHIRAC ZA FRANCUSKI REFERENDUM O ČLANSTVU TURSKE U EU

Francuski predsjednik Jacques Chirac u petak je, nakon razgovora s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroedrom, izjavio da se zalaže za održavanje nacionalnog referenduma o članstvu Turske u Europskoj uniji (EU).

Prema njegovim riječima, referendum se ne bi održao u bliskoj budućnosti jer će proces eventualnog pridruženja Turske EU trajati "deset ili petnaest godina".

Schroeder, koji poput Chiraca podupire napore Ankare u približavanju EU, složio se da to pitanje treba staviti pred glasače ili parlamentarne zastupnike "u pravo vrijeme".

Francuski ministar financija Nicolas Sarkozy i ministar vanjskih poslova Michel Barnier nedavno su se odlučno založili za referendum o tom pitanju jer, kako ankete pokazuju, velika većina Francuza se protivi Turskoj u Uniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Chirac je ocijenio da bi Francuzi trebali referendumom odlučivati o svakom novom proširenju Unije.

Dvojica čelnika su također ocijenila da Berlin i Pariz moraju "usko uskladiti" svoja stajališta glede održavanja međunarodne konferencije o budućnosti Iraka, zaključivši da "u načelu nemaju ništa protiv jedne takve konferencije ako je dobro pripremljena".

Chirac i Schroeder su pozdravili odluku ruske vlade da podrži ratifikaciju Protokola iz Kyota o ograničavanju štetnih plinova odgovornih za učinak staklenika.

(Hina) xvk ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara