Chomsky o Wall Street prosvjedima: Pokret okupiranja izrastao je iz radničkog pokreta

Chomsky o Wall Street prosvjedima: Pokret okupiranja izrastao je iz radničkog pokreta

Foto: AFP

PISAC i aktivist Noam Chomsky kazao je pred više od tisuću ljudi okupljenih na londonskoj Rebellious Media Conference prošli tjedan kako Occupy Wall Street pokret ima rijetku razinu podrške mainstreama te ih je nazvao popularnim masovnim demonstracijama protiv kapitalizma, donosi socialistworker.co.uk.

"Ovo su vrlo važni događaji, ne samo zbog inicijative i sudjelovanja velikog broja mladih ljudi", kazao je Chomsky podsjećajući kako su baš mladi stvarna snaga koja je ovo organizirala.

Komentirao je pri tom i prosvjedničke taktike. Wall Street prosvjednici, naime, inspirirani su Arapskim proljećem te američkim "sit-down" štrajkom iz '30-ih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uzmite za primjer 'sit-down' štrajkove. Oni su imali veliki utjecaj. Prestravili su vlasnike i menadžment, i postoji jako dobar razlog za to. 'Sit-down' štrajk je samo jedan korak od preuzimanja tvornica, izbacivanja šefova i menadžera uz poruku: 'Sami ćemo je voditi'".

Chomsky je zatim govorio o ustancima i revolucijama koje su pomele arapski svijet te zaključio: "Kritička činjenica o njima jest da su oni uspješni tamo gdje je već godinama postojao militantni, aktivni radnički pokret".

Kao glave uspjehe označio je Tunis i Egipat, gdje su godinama trajale velike radničke borbe koje su se konačno i probile. "Bio je to trenutak kada su se radnički pokreti zaista počeli cijeniti, a njihovi su ciljevi postali primijećeni", kazao je dodavši kako treba imati na umu ako će pokret okupiranja imati stvarni uspjeh.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara