Christian Wulf kandidat za novog njemačkog predsjednika

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

VLADAJUĆA koalicija u njemačkom parlamentu objavila je da je sadašnjeg premijera Donje Saske Christiana Wulffa izabrala za svojeg kandidata za novog predsjednika države.

Kako prenosi njemački Deutsche Welle, 50-godišnji Wulff je zajednički kandidat CDU-a, CSU-a i FDP-a, a ukoliko bude izabran bit će to najmlađi predsjednik u povijesti Njemačke. Prijašnji predsjednik, 65-godišnji Horst Koeller, početkom ovoga tjedna dao je ostavku zbog burnih reakcija javnosti na njegovu izjavu kako sudjelovanje njemačkih vojnika u mirovnim misijama u svijetu pridonosi i gospodarskim interesima zemlje.

Wulff je "jedan od kancelarkinih ljudi"

Iako se kao vrlo izgledno ime za budućeg predsjednika države sve do srijede često spominjala aktualna ministrica rada u njemačkoj vladi Ursula von der Leyen, te se spominjalo kako iza nje stoji i sama kancelarka Angela Merkel, Wulff je na kraju ipak odnio većinu glasova članova koalicije i postao službeni kandidat za novog prvog čovjeka Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kancelarka Merkel Wulffa je predstavila kao čovjeka "koji je uvijek radoznao, uvijek spreman iskušati nešto novo, koji je kreativan i otvoreno pristupa ljudima", a posebno je istaknula ocjenu da je sadašnji premijer Donje Saske osoba koja ima jasan sustav vrijednosti i koja može biti orijentir. Wulff je po struci pravnik i u stranačkim se krugovima smatra "jednim od kancelarkinih ljudi", a opisuju ga kao mirnog i razumnog čovjeka. On je pak u prvoj reakciji nakon odabira rekao da se veseli novom zadatku.

Oporba predstavila svojeg kandidata: 70-godišnjeg borca za ljudska prava

No s odabirom vladajućih nisu se složili oporbenjaci pa su tako socijaldemokrati i Zeleni prigovorili da se radi o "tipičnom izvlačenju iz stranačkog kovčega" te da Wulff nije nadstranački kandidat. Zato su kao svojeg kandidata predstavili 70-godišnjeg Joachima Gaucka, poznatog borca za ljudska prava iz bivšeg DDR-a i nekadašnjeg šefa ustanove koja se bavi dosjeima nekadašnje tajne policje DDR-a "Stasi", no malo tko u javnosti vjeruje dfaom ima bilo kakvu šansu potući mladog i perspektivnog Wulffa.

Njemački se predsjednik ne bira na direktnim i neposrednim izborima, već o potencijalnom kandidatu, kojeg najčešće ističe vladajuća stranka ili pak koalicija, glasa Savezni skup, odnosno Bundesversammlung, koji u jednakom broju čine zastupnici u Bundestagu i izaslanici parlamenata njemačkih saveznih pokrajina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara